Siejemy słońce - start ogólnopolskiej akcji

Startuje ogólnopolska akcja „SiejeMY Słońce”

6 maja o godz. 10.30 na Rynku w Katowicach Fundacja Ekologiczna ARKA oraz Szkoła Podstawowa nr 48 startuje z akcją edukacyjną „SiejeMY Słońce”, podczas której w całej Polsce siejemy, sadzimy słoneczniki.

a 7 maja  akcja o godz. 10.00 na Rynku w Bielsku-Białej - Fundacja Ekologiczna ARKA oraz Waldorfska Szkoła Podstawowa.

W tym dniu każdy będzie mógł otrzymać kopertę z nasionami tych pięknych kwiatów.

Podczas inauguracji będziemy sadzić z dziećmi wyhodowane sadzonki słonecznika do doniczek z recyklingu.

Partnerzy akcji: Grupa Kety, Galeria SFERA, Miasto Bielsko-Biała, Zakład Gospodarki Odpadami. Akcja dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Głównym motywem akcji będzie słonecznik – najbardziej słoneczny z naszych kwiatów.  Program zaplanowany jest na kwiecień – wrzesień 2019 roku. Słonecznik jest także symbolem wielu światowych działań ekologicznych.

Akcja promuje proste działania ekologiczne, w szczególności skupione na pomocy pszczołom, ptakom. Będziemy promować zakładanie ekologicznych ogrodów owocowo-warzywnych. Produkując owoce i warzywa we własnym ogrodzie w sposób przyjazny dla środowiska mamy zdrowszą żywność i ogromną satysfakcję.

W ramach programu stworzymy prostą stronę internetową z mapą posadzonych słoneczników, pakiety edukacyjne dla szkół i przedszkoli, a w szczególności będziemy realizowali przestrzenne działania promocyjne w centrach miast.

W programie będziemy zachęcali placówki oświatowe do tworzenia niewielkich miejsc przyjaznych ludziom, zwierzętom i przyrodzie. Ogrody dla pszczół i innych zapylaczy, ptaków, w których będą sadzone wychodowane wcześniej słoneczniki.

W okresie wakacyjnym takie miejsca powinny mieć wyznaczonych swoich opiekunów. Program zostanie podsumowany we wrześniu podczas Święta Słonecznika poprzez organizację barwnych pochodów, happeningów, wystaw zdjęć oraz ogólnopolski konkurs.

OWOCE i WARZYWA to źródło witamin i związków mineralnych niezbędnych do zdrowego życia.

OGRÓD to miejsce odpoczynku, wytchnienia.

WŁASNY OGRÓD OWOCOWO-WARZYWNY to ogromne korzyści dla całego/całej ciebie (Twojego ducha i ciała!) i dla całej dzikiej przyrody!

Żeby żyć musimy się odżywiać. zdrowe jedzenie jest bardzo ważne, a ogród może być miejscem bardzo pięknym. Ogród owocowo-warzywny może być piękny i pożyteczny. Do zakładania takich ogrodów zachęca Fundacja Ekologiczna ARKA. Założenie własnego ogrodu i doglądanie go, to doskonały pretekst do rozmów o tym czym się karmimy, do czego służy nam jedzenie, czym jest wszechobecna konsumpcja, co to jest rolnictwo przemysłowe i w jaki sposób niszczy środowisko naturalne poprzez ograniczanie bioróżnorodności.

Własnoręczne wysianie warzyw, posadzenie drzew i krzewów owocowych pokaże dzieciom, że pokarm to nie tylko sterylnie zapakowane, krzyczące sztucznymi barwami produkty w supermarketach, ale część świata przyrody, którą możemy wykorzystywać z poszanowaniem jej zasad. Własny ogród owocowo-warzywny może stać się oazą, ale także pracownią naukową w plenerze.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel.  609 267 020, w.owczarz@fundacjaarka.pl

Alicja Fober -  Fundacja Ekologiczna Arka, tel. 33/819 46 53, tel.kom. 609 333 504

10 rowerów dla dzieci z domów dziecka
Spędzaj wakacje na rowerze i dołącz do akcji rowerpomaga.pl
Przywieź nam niepotrzebne rzeczy! Pomóż dzieciom z domów dziecka …
Mnóstwo książek na wakacje w Galerii Sfera
II edycja akcji Pluszaki ratują zwierzaki