SIEJEMY SŁOŃCE

Wystartowała ogólnopolska akcja „SiejeMY Słońce”

10 maja o godz. 10.00 na placu Bolka i Lolka w Galerii SFERA w Bielsku-Białej Fundacja Ekologiczna ARKA zainaugurowała akcję edukacyjną „SiejeMY Słońce”, podczas której w całej Polsce siejemy, sadzimy słoneczniki. Podczas inauguracji z uczniami SP nr 2 w Bielsku-Białej wyhodowane sadzonki słonecznika do doniczek z recyklingu wykorzystując ziemię z przydomowych kompostowników.

Przedszkola i szkoły mogą się do nas zgłaszać po bezpłatne pakiety edukacyjne i koperty z nasionami słoneczników, z których mają powstawać ekologiczne, słoneczne zakątki.

Najciekawsze działania edukacyjne realizowane w ramach akcji Siejemy Słońce i najpiękniejsze zakątki z Waszymi słonecznikami mogą brać udział w konkursie przygotowanym przez Arkę.

Głównym motywem akcji będzie słonecznik – najbardziej słoneczny z naszych kwiatów.  Program zaplanowany jest na kwiecień – wrzesień 2018 roku. Słonecznik jest także symbolem wielu światowych działań ekologicznych.

Akcja promuje proste działania ekologiczne, w szczególności skupione na pomocy pszczołom, ptakom. Będziemy promować zakładanie ekologicznych ogrodów owocowo-warzywnych. Produkując owoce i warzywa we własnym ogrodzie w sposób przyjazny dla środowiska mamy zdrowszą żywność i ogromną satysfakcję.

W ramach programu stworzymy prostą stronę internetową z mapą posadzonych słoneczników, pakiety edukacyjne dla szkół i przedszkoli, a w szczególności będziemy realizowali przestrzenne działania promocyjne w centrach miast.

W programie będziemy zachęcali placówki oświatowe do tworzenia niewielkich miejsc przyjaznych ludziom, zwierzętom i przyrodzie. Ogrody dla pszczół i innych zapylaczy, ptaków, w których będą sadzone wychodowane wcześniej słoneczniki.

W okresie wakacyjnym takie miejsca powinny mieć wyznaczonych swoich opiekunów. Program zostanie podsumowany we wrześniu podczas Święta Słonecznika poprzez organizację barwnych pochodów, happeningów, wystaw zdjęć oraz ogólnopolski konkurs.

Harmonogram akcji:

Marzec, kwiecień – nabór uczestników

Kwiecień, maj – wysyłka pakietów edukacyjnych

Maj – akcje sadzenia słoneczników

Czerwiec – sierpień – zakładamy słonecznikowe zakątki

Sierpień , wrzesień – przyjmujemy zdjęcia i opisy waszych słonecznikowych zakątków

Wrzesień – konkurs na arkowym FB, wysyłka słonecznych nagród i upominków

Partnerzy akcji: Grupa Kety, Galeria SFERA, Miasto Bielsko-Biała, Zakład Gospodarki Odpadami, Weranda Country. Akcja dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Dodatkowe informacje:

Alicja Fober -  Fundacja Ekologiczna Arka, a.fober@fundacjaarka.pl,  tel. 609 333 504

Wszystkim dziękujemy za wsparcie!
Ptaki potrzebują naszej pomocy!!!
Drzewa Zjednoczonej Europy