Sadzimy wodę!

Start akcji SADZIMY WODĘ w Bielsku-Białej

Fundacja ekologiczna ARKA  w czwartek 29 lipca inauguruje akcję SADZIMY WODĘ.

Akcja odbędzie się o godz. 11.00 na pl. Bolka i Lolka w Galerii SFERA .

Partnerem Strategicznym akcji jest firma Żywiec Zdrój.

Partnerami są także: Urząd Miasta Bielska-Białej, Galeria SFERA oraz AQUA.

Woda to życie!

Każdego roku 3,5 miliona ludzi umiera z powodu braku wody lub jej zanieczyszczenia. Według Światowego Forum Ekonomicznego w 2030 roku susza może dotknąć nawet 40 procent naszej planety.

Co 20 sekund umiera dziecko z powodu braku wody!

Sadzimy wodę

Dla uczestników przygotujemy akcję sadzenia roślin do ogrodów deszczowych. Każdy będzie mógł sobie posadzić do recyklingowej doniczki i kompostowej ziemi taką roślinę i zabrać ja do domu. Wśród takich roślin jest m.in niezapominajka błotna, tojeść kropkowana, krwawnica pospolita, mięta nadwodna.

Wystawa „Łapmy wodę w Bielsku-Białej”

Przygotowaliśmy wystawę edukacyjną, która przybliża problem zmian klimatycznych, deficytu wodnego, śladu wodnego czy też pokazuje sposoby na oszczędzanie wody i gromadzenie wody deszczówki.  Na wystawie prezentujemy także ogrody deszczowe powstałe w Bielsku-Białej.

Inaugurację pierwszych w Bielsku-Białej ogrodów deszczowych

W Bielsku-Białej powstały pierwsze ogrody deszczowe w ogrodzie w arkowym domku w Mikuszowicach Krakowskich.

Autorką ogrodów jest Karina Bielawska, architekt krajobrazu.

Ogród deszczowy w skrzyni

­W arkowym ogrodzie powstał także pokazowy ogród deszczowy w drewnianej skrzyni. Takie ogrody tworzy się tam gdzie nie mamy przestrzeni na przygotowanie go w gruncie.  Ogród jest zasilany wodą z rynny i zbudowany jest z wielu warstw filtracyjnych. Jest elementem dekoracyjnym, zwłaszcza tam gdzie w centrach miast panuje „betonoza”. Tworzy specyficzny mikroklimat. Pozwala zatrzymać część wody przy gwałtownych opadach i ją oczyszcza.

Ogród deszczowy w gruncie

Jest przykładem przyjaznego dla środowiska sposobu gospodarowania wodą opadową. Ma ok 4 m3 pojemności, jest nieizolowany od gruntu, złożony z filtrujących warstw żwiru i piasku i obsadzony hydrofitową roślinnością brzegową. Deszczówka doprowadzana jest do niego izolowanym suchym potokiem, a ewentualny nadmiar wody jest odprowadzany do kolejnego zagłębienia terenu. Ogród zaraz po założeniu zaczyna przejmować całość wody opadowej zatrzymując ją w przestrzeni. Ma to bardzo korzystny wpływ na środowisko. Przede wszystkim podnosi się poziom wilgotności powietrza. Ogród staje się wyspą o zwiększonym parowaniu, jego otoczenie może czerpać z niego zgromadzoną wodę.

KSIĄŻKA ZA DRZEWO

31 sierpień 2021
Posadź drzewo i odbierz książkę

Drzewko za surowce

23 sierpień 2021
Zapraszamy 28.08 do Szczyrku

Bardzo udana akcja w Wiśle

21 sierpień 2021
Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!
Już po raz 5 zapraszamy!