Sadzimy wodę!

Start akcji SADZIMY WODĘ w Bielsku-Białej

Fundacja ekologiczna ARKA  w czwartek 29 lipca inauguruje akcję SADZIMY WODĘ.

Akcja odbędzie się o godz. 11.00 na pl. Bolka i Lolka w Galerii SFERA .

Partnerem Strategicznym akcji jest firma Żywiec Zdrój.

Partnerami są także: Urząd Miasta Bielska-Białej, Galeria SFERA oraz AQUA.

Woda to życie!

Każdego roku 3,5 miliona ludzi umiera z powodu braku wody lub jej zanieczyszczenia. Według Światowego Forum Ekonomicznego w 2030 roku susza może dotknąć nawet 40 procent naszej planety.

Co 20 sekund umiera dziecko z powodu braku wody!

Sadzimy wodę

Dla uczestników przygotujemy akcję sadzenia roślin do ogrodów deszczowych. Każdy będzie mógł sobie posadzić do recyklingowej doniczki i kompostowej ziemi taką roślinę i zabrać ja do domu. Wśród takich roślin jest m.in niezapominajka błotna, tojeść kropkowana, krwawnica pospolita, mięta nadwodna.

Wystawa „Łapmy wodę w Bielsku-Białej”

Przygotowaliśmy wystawę edukacyjną, która przybliża problem zmian klimatycznych, deficytu wodnego, śladu wodnego czy też pokazuje sposoby na oszczędzanie wody i gromadzenie wody deszczówki.  Na wystawie prezentujemy także ogrody deszczowe powstałe w Bielsku-Białej.

Inaugurację pierwszych w Bielsku-Białej ogrodów deszczowych

W Bielsku-Białej powstały pierwsze ogrody deszczowe w ogrodzie w arkowym domku w Mikuszowicach Krakowskich.

Autorką ogrodów jest Karina Bielawska, architekt krajobrazu.

Ogród deszczowy w skrzyni

­W arkowym ogrodzie powstał także pokazowy ogród deszczowy w drewnianej skrzyni. Takie ogrody tworzy się tam gdzie nie mamy przestrzeni na przygotowanie go w gruncie.  Ogród jest zasilany wodą z rynny i zbudowany jest z wielu warstw filtracyjnych. Jest elementem dekoracyjnym, zwłaszcza tam gdzie w centrach miast panuje „betonoza”. Tworzy specyficzny mikroklimat. Pozwala zatrzymać część wody przy gwałtownych opadach i ją oczyszcza.

Ogród deszczowy w gruncie

Jest przykładem przyjaznego dla środowiska sposobu gospodarowania wodą opadową. Ma ok 4 m3 pojemności, jest nieizolowany od gruntu, złożony z filtrujących warstw żwiru i piasku i obsadzony hydrofitową roślinnością brzegową. Deszczówka doprowadzana jest do niego izolowanym suchym potokiem, a ewentualny nadmiar wody jest odprowadzany do kolejnego zagłębienia terenu. Ogród zaraz po założeniu zaczyna przejmować całość wody opadowej zatrzymując ją w przestrzeni. Ma to bardzo korzystny wpływ na środowisko. Przede wszystkim podnosi się poziom wilgotności powietrza. Ogród staje się wyspą o zwiększonym parowaniu, jego otoczenie może czerpać z niego zgromadzoną wodę.

Rozalka

30 lipiec 2021
To działa. Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!

Posadziliśmy wodę

29 lipiec 2021
Akcja edukacyjna promująca ogrody deszczowe

Kot Gacek

28 lipiec 2021
Wsparliśmy leczenie kolejnego zwierzaka
Dzisiaj inaugurowaliśmy akcję
Już zapraszamy na PSZOK na kolejny charytatywny kiermasz rzeczy używanych.