SADZIMY TLEN

Niewielki happening promujący akcję SADZIMY TLEN w Szkole Waldorfskiej w Bielsku-Białej.

Partnerami programu Zielona Ręka są: Grupa KętyAluprof inspirujeCBREGaleria SferaBielsko-BiałaKatowice - oficjalny profil miasta oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach

Zapraszamy na inaugurację akcji w Katowicach, w środę na placu Kwiatowym o godzinie 11.00.

Zasadź drzewo i prześlij nam zdjęcie!

Zobacz swoje drzewo na Ogólnopolskiej Mapie Drzew na stronie zielonareka.pl

Szadzimy tlen! Sadzimy naszą PRZYSZŁOŚĆ!

Drzewa sadzimy od początku naszej działalności. Zachęcamy do tego także uczestników naszych akcji edukacyjnych np. Drzewko za surowce, podczas której od 2005 roku otrzymują oni sadzonki drzew za przyniesione surowce wtórne. Sadziliśmy drzewa w akcji Dzień Dobrych Uczynków, w projektach Beskidzka Arka czy Zielony Kontener. A ostatnio rośnie nasz nowy, rowerowy las. W sumie, jak podliczyliśmy, to ponad 100 tysięcy posadzonych drzew.

Teraz te doświadczenia chcemy wykorzystać i rozpocząć nowy program edukacyjny – SADZIMY TLEN. W programie łączymy tematykę społeczną z ekologiczną.

Celem akcji jest promocja sadzenia drzew jako jednego z najbardziej konkretnych działań proekologicznych, które możemy prowadzić dla łagodzenia zmian klimatycznych. Sadzenie drzew ma także istotne znaczenie antysmogowe w miastach.

„ W ramach akcji zamierzamy promować akcję sadzenie drzew, nakłaniać mieszkańców do zakładania ogrodów przyjaznych dla ludzi, zwierząt i środowiska oraz prowadzić szeroką akcję edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach. – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu aktywnej edukacji ekologicznej ZIELONA RĘKA, w którym już uczestniczy ponad 500 tysięcy osób.

Dla szkół zostaną przygotowane materiały edukacyjne, scenariusze lekcji tematycznych o poszanowaniu zasobów wodnych, propozycje działań. W oparciu o te materiały w szkołach w całej Polsce podejmowane będą różnorodne działania, z których relacje będą umieszczane na Mapie Aktywności Ekologicznej na stronie www.zielonareka.pl

Szkoły nadal mogą zgłaszać się po bezpłatne materiały do akcji Łapmy wodę na stronie www.zielonareka.pl

Partnerami programu Zielona Ręka są: Grupa Kęty, Aluprof, CBRE, Galeria Sfera, Miasto Bielsko-Biała, Urząd Miasta Katowice oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

11 października zapraszamy Was na świetne wydarzenie ekologiczne

Kolejne rowery dla dzieci

19 wrzesień 2020
Prezydent Katowic Marcin Krupa wręczył z nami kolejne 3 rowery dzieciom z domów dziecka