Ruszamy z nowym projektem: Drzewa Zjednoczonej Europy

Fundacja Ekologiczna Arka startuje z nowym projektem – Drzewa Zjednoczonej Europy. Międzynarodowy program będzie łączył tematykę ekologiczną z integracją europejską.

Kryzys Zjednoczonej Europy

Idea Zjednoczonej Europy podważana jest obecnie coraz częściej. Neguje się sens jej istnienia i przewiduje jej nieuchronny rozpad. Taka narracja dominuje w świadomości społecznej. Głos entuzjastów Zjednoczonej Europy jest słaby, albo nie słychać go wcale.

Proces ten łączy się z uporczywym negowaniem wypracowywanych przez lata strategii europejskich w zakresie ochrony środowiska, z polityką ochrony klimatu na czele. A przecież pokolenie, które doświadczyło skutków podzielonej, walczącej ze sobą Europy wciąż jeszcze żyje.

Sadzenie Drzew Zjednoczonej Europy

Jako obywatele powinniśmy podjąć działania, dzięki którym ta historia się nie powtórzy. Brońmy uniwersalnych wartości: integracji europejskiej, wolności obywatelskiej, demokracji, ochrony środowiska.

Mamy świadomość, że jako niewielka organizacja ekologiczna, nasze pole działania jest ograniczone, ale niech każdy robi tyle, ile może. Nie bądźmy bezradni i obojętni.

W ramach projektu chcemy zakorzeniać ideę Zjednoczonej Europy. W jaki sposób? Sadząc drzewa! W marcu rozpoczniemy akcję sadzenia, a w kwietniu uruchomimy portal, na którym znajdzie się licznik posadzonych drzew. Sadzenie drzew będzie osią programu, wokół której będziemy organizować liczne działania edukacyjne w europejskich miastach.

Zapraszamy do współpracy – w roli Partnera lub Sponsora akcji.

Wszystkim dziękujemy za wsparcie!

SIEJEMY SŁOŃCE

10 maj 2018
Siejemy, sadzimy słoneczniki w całej Polsce
Drzewa Zjednoczonej Europy