Rozbłysły Choinki Nadziei

„Choinki Nadziei” w Bielsku-Białej

We wtorek 4 grudnia 2018 o godz. 12.00 na pl. Bolka i Lolka CH Sfera II Fundacja Ekologiczna ARKA  startuje z ogólnopolską akcją „Choinki Nadziei” już po raz 14sty.

Pojawią się choinki zasilane prądem wytworzonym przez pedałujących na rowerach.

Start akcji

Podczas akcji na placu Bolka i Lolka zostaną rozstawione 3 naturalne choinki do których podłączone będą rowery wytwarzające prąd. Uczniowie z bielskich szkół podstawowych najpierw ozdobią świąteczne drzewka, a następnie rozświetlą je pedałując na specjalnych rowerach. Wytworzą w ten sposób prąd, który zasili energooszczędne oświetlenie choinkowe. Drzewka pozostaną w miejscu wydarzenia tego dnia do godz. 13.00 i każdy kto będzie miał chwilkę czasu będzie mógł pomóc nam w rozświetlaniu choinek.

Nasza akcja łączy dwie tematyki: społeczną i ekologiczną. Zachęcamy do organizowania wydarzeń świątecznych w domach dziecka i domach opieki społecznej. Promujemy tzw. ekologiczne święta: zachęcamy do oszczędzania energii, ograniczenia odpadów, używania naturalnych choinek i nie marnowania jedzenia – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Fundacja Ekologiczna ARKA razem z szkołami podstawowymi i organizacjami organizuje akcję od 2005

Choinki w całym kraju

W tym roku już po raz czternasty organizujemy w czasie przedświątecznym naszą „choinkową” akcję. Jej głównym celem jest kształtowanie szlachetnych i otwartych postaw wśród młodych ludzi. Cieszymy się, że każdego roku angażują się w nią całkowicie bezinteresownie dzieci i młodzież szkolna z całego kraju. W sumie jest to kilkaset szkół, które przygotowują programy świąteczne dla ponad dziesięciu tysięcy starszych osób. Również i w tym roku do wielu domów opieki społecznej i domów dziecka trafią naturalne choinki – dodaje Wojciech Owczarz.

Wiemy, iż już nie możecie się doczekać ...
Dzięki WAM zebraliśmy 5220 zł dla Fundacji PSIA EKIPA
Na naszej akcji na zaproszenie ZGO pojawi się MIECIA!!!
Przynieś nam pluszaki i inne zabawki i pomóż ratować zwierzęta