Rozbłysły Choinki Nadziei

„Choinki Nadziei” w Bielsku-Białej

We wtorek 4 grudnia 2018 o godz. 12.00 na pl. Bolka i Lolka CH Sfera II Fundacja Ekologiczna ARKA  startuje z ogólnopolską akcją „Choinki Nadziei” już po raz 14sty.

Pojawią się choinki zasilane prądem wytworzonym przez pedałujących na rowerach.

Start akcji

Podczas akcji na placu Bolka i Lolka zostaną rozstawione 3 naturalne choinki do których podłączone będą rowery wytwarzające prąd. Uczniowie z bielskich szkół podstawowych najpierw ozdobią świąteczne drzewka, a następnie rozświetlą je pedałując na specjalnych rowerach. Wytworzą w ten sposób prąd, który zasili energooszczędne oświetlenie choinkowe. Drzewka pozostaną w miejscu wydarzenia tego dnia do godz. 13.00 i każdy kto będzie miał chwilkę czasu będzie mógł pomóc nam w rozświetlaniu choinek.

Nasza akcja łączy dwie tematyki: społeczną i ekologiczną. Zachęcamy do organizowania wydarzeń świątecznych w domach dziecka i domach opieki społecznej. Promujemy tzw. ekologiczne święta: zachęcamy do oszczędzania energii, ograniczenia odpadów, używania naturalnych choinek i nie marnowania jedzenia – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Fundacja Ekologiczna ARKA razem z szkołami podstawowymi i organizacjami organizuje akcję od 2005

Choinki w całym kraju

W tym roku już po raz czternasty organizujemy w czasie przedświątecznym naszą „choinkową” akcję. Jej głównym celem jest kształtowanie szlachetnych i otwartych postaw wśród młodych ludzi. Cieszymy się, że każdego roku angażują się w nią całkowicie bezinteresownie dzieci i młodzież szkolna z całego kraju. W sumie jest to kilkaset szkół, które przygotowują programy świąteczne dla ponad dziesięciu tysięcy starszych osób. Również i w tym roku do wielu domów opieki społecznej i domów dziecka trafią naturalne choinki – dodaje Wojciech Owczarz.

Owsiak, Wojciechowska, Biedroń, Pieronek. Zobacz co ich łączy!

14 DZIEŃ CZYSTEGO POWIETRZA

26 paźdzernik 2018
Przyłącz się! Zgłoś gminę/ szkołę po bezpłatne pakiety edukacyjne

Torba za surowce - 20.10.2018

13 paźdzernik 2018
Przynieś nam surowce i odbierz unikalną, ekologiczną torbę

Rozdajemy 61 rowerów dzieciom

12 paźdzernik 2018
W rekordowej akcji Rower Pomaga przejechaliśmy ponad 50 milionów kilometrów.