Rower Pomaga z Galerią Sfera

Podsumowanie III edycji akcji ROWER POMAGA z GALERIĄ SFERA

Tym razem to prawdziwy rekord i wyczyn. W akcji przez 1 miasiąc przejechaliśmy 1 milion 180 tysięcy rowerowych kilometrów. Uczestniczyło w niej 3 419 osób. I dzięki temu 10 rowerów trafiło do dzieci z domów dziecka.

„Rower Pomaga z Galerią SFERA” to wspólne wyzwanie Galerii SFERA i Fundacji Ekologicznej ARKA, które łączy tematykę ekologiczną i społeczną. Partnerem akcji są marki Martes Sport Premium oraz Kross, które współfinansują nowe i bogato wyposażone rowery dla dzieci. W tym roku otrzymają rowery Kross BLACK EDITION 1 M (https://bit.ly/2JTn1Tk), które sprawdzą się zarówno w mieście, jak i na górskich oraz leśnych ścieżkach.

Akcja „Rower pomaga z Galerią SFERA” to świetna inicjatywa dla wszystkich sportowców, którzy przy okazji treningu mogą pomóc dzieciom. Zadanie jest bardzo proste – przed każdą wycieczką rowerową należy włączyć aplikację Endomondo „Rower Pomaga z Galerią SFERA”, która zliczy przejechane kilometry.

- Bielszczanie oraz mieszkańcy regionu bardzo chętnie angażują się w naszą akcję. Wyzwanie Galerii SFERA startuje 1 sierpnia. Przez cały miesiąc rowerzyści będą mogli przemierzać kilometry i jednocześnie spełniać dziecięce marzenia o własnym rowerze. Finał akcji odbędzie się 31 sierpnia w Galerii SFERA. Wtedy właśnie, dzięki współpracy ze sportowymi partnerami: Martes Sport Premium i Kross, przekażemy rowery dzieciom z domów dziecka oraz świetlic środowiskowych – mówi Monika Magner, Dyrektor Galerii SFERA – Jest to także wyjątkowe wydarzenie dla wszystkich rodzin, podczas którego rodzice wraz z dziećmi mogą wziąć udział w grach, zabawach, warsztatach i innych rowerowych atrakcjach, przygotowanych przez Galerię SFERA.

Rower Pomaga w całym kraju

Tradycyjnie w akcji łączymy tematykę ekologiczną z społeczną. Namawiamy wszystkich rowerzystów, aby wpisywali przejechane na rowerze kilometry na stronie www.rowerpomaga.pl Od razu zobaczą w specjalnym kalkulatorze o ile ograniczyli emisje CO2, gdyby tę samą odległość pokonali samochodem.

Zeszłoroczna akcja okazała się dużym sukcesem. Przejechaliśmy ponad 50 milionów  kilometrów na rowerach i rozdaliśmy dzieciom z domów dziecka i świetlic środowiskowych 61 wymarzonych rowerów, a w sumie przez 5 lat 221. W akcji kilometry wpisało nam ponad 70 tysięcy uczestników .

To niesamowite że niewielkiej organizacji z Bielska-Białej udaje się już 5 rok z rzędu przygotować tak ogromne działanie ekologiczno – społeczne. A w tym roku mamy także międzynarodową edycję akcji, w której jeździmy dla dzieci/ sierot wojny na Ukrainie. W akcji Bikehelps.org już bierze udział ponad 2 tysiące rowerzystów na całym świecie - podsumowuje Wojciech Owczarz.

Przynieść nam surowce i odbierz ekologiczne, unikalne torby
W akcji Rower Pomaga przejechaliśmy już ponad 60 milionów kilometrów

Dajemy Rzeczom Drugie Życie

10 paźdzernik 2019
Znowu wspólnie z Zakładem Gospodarki Odpadami otwieramy nasz Zielony Kontener

ZIELONA RĘKA - już działamy!!!

10 paźdzernik 2019
Już prawie 50 tysięcy uczestników