ROWER POMAGA 2020

Rekordowa akcja Rower Pomaga w 2019 roku sprawiła, że prowadzimy największą w Polsce społeczną inicjatywę rowerową!!!

Inauguracja VI edycji ogólnopolskiej akcji ROWER POMAGA

Fundacja ekologiczna ARKA  zaprasza 10 marca o godz. 11.00 na      pl. Chrobrego na inaugurację kolejnej edycji akcji Rower Pomaga i happening edukacyjny.

W akcji zamieniamy przejechane rowerowe kilometry na rowery dla dzieci z domów dziecka i organizacji społecznych. Tradycyjnie 1 milion przejechanych kilometrów to 1 rower. Kilometry można wpisywać na stronie www.rowerpomaga.pl lub dołączyć do akcji na Endomondo pod linkiem

„ Już powoli wiosna, więc rusza kolejna edycja naszej akcji Rower Pomaga. Bardzo się cieszymy z tego, iż 5 edycja akcji w roku 2019 nie tylko okazała się rekordowa, ale także RAZEM z licznymi Partnerami zbudowaliśmy największą akcję rowerowo – społeczną w Polsce prowadzoną przez organizację ekologiczną” – Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji. I bardzo się cieszymy, iż wieloletni Partner naszej akcji Grupa Kęty został jej Głównym Partnerem.

Cieszę się, że nasza firma może wspierać takie inicjatywy- mówi Prezes Dariusz Mańko. Z jednej strony rowery trafiają do dzieci i młodzieży z domów dziecka, z drugiej sami jeździmy na rowerach, jesteśmy aktywni i bardziej ekologiczni. Bardzo mi zależy aby coraz większa grupa pracowników korzystała z roweru np, w drodze do pracy. Mamy przygotowane specjalne zadaszenia i parkingi rowerowe. Jeżeli będzie za mało - dobudujemy- deklaruje prezes. W tym roku zapraszam wszystkich pracowników Grupy Kapitałowej do wspólnej jazdy.

Rowery w całym kraju

Tradycyjnie w akcji łączymy tematykę ekologiczną z społeczną. Namawiamy wszystkich rowerzystów, aby wpisywali przejechane na rowerze kilometry na stronie www.rowerpomaga.pl Od razu zobaczą w specjalnym kalkulatorze o ile ograniczyli emisje CO2, gdyby tę samą odległość pokonali samochodem.

Zeszłoroczna akcja już  okazała się dużym sukcesem. Przejechaliśmy ponad 62 miliony  kilometrów na rowerach i rozdaliśmy dzieciom z domów dziecka i świetlic środowiskowych 62 wymarzonych rowerów, a w sumie przez 5 lata 283. W akcji kilometry wpisało nam ponad 80 tysięcy uczestników .

Akcję ROWER POMAGA wspierają: Główny Partner – Grupa Kęty. Partnerzy: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach, Miasto Bielsko-Biała, Miasto Katowice oraz liczne gminy partnerskie.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz, prezes, Fundacja ekologiczna ARKA, 609 267 020, w.owczarz@fundacjaarka.pl

Kolejne rowery dla dzieci

19 wrzesień 2020
Prezydent Katowic Marcin Krupa wręczył z nami kolejne 3 rowery dzieciom z domów dziecka
27 września zapraszamy Was na świetne wydarzenie ekologiczne

ZABAWKI ratują zwierzaki

8 wrzesień 2020
UWAGA - z powodu pandemii nie zbieramy pluszaków

LISTY DLA ZIEMI - konkurs

4 wrzesień 2020