Po stronie natury-Pikniki w całym kraju

Co zrobić aby otrzymać sadzonkę drzewa? Co drzewa mają wspólnego z wodą? Dlaczego już dziś musimy chronić naturalne zasoby wody? Odpowiedzi na te i inne pytania oraz liczne atrakcje o charakterze ekologicznym czekają na uczestników pikników programu Po Stronie Natury już w maju i czerwcu w największych miastach Polski. Pikniki będą organizowane co weekend kolejno w Żywcu, Wrocławiu, Krakowie, Katowicach, Gdańsku i Warszawie. Organizatorzy zapraszają wszystkich na wydarzenia pełne atrakcji dla całych rodzin, w tym do wymiany plastikowych butelek na sadzonki drzew.
27 maja ARKA'owe warsztaty na Pikniku w Katowicach
10.00 do 18.00 RYNEK Katowice

Pikniki będą organizowane co weekend kolejno w Żywcu, Wrocławiu, Krakowie, Katowicach, Gdańskui Warszawie. Organizatorzy zapraszają wszystkich na wydarzenia pełne atrakcji dla całych rodzin, w tym do wymiany plastikowych butelek na sadzonki drzew. Pierwszy piknik już 6 i 7 maja na żywieckim rynku.

Każdy może być po stronie natury

Do programu Po Stronie Natury przyłączyć się może każdy – wystarczy przyjść na jeden z pikników i odebrać sadzonkę drzewa w zamian za 10 pustych plastikowych butelek. Drzewa są najważniejszym elementem programu Po Stronie Natury –sadzone są z myślą o ochronie zasobów wodnych, które już dziś w Polsce są 3 razy mniejsze niż wynosi średnia europejska. W ramach programu każdy może posadzić swoje drzewo – swoją sadzonkę można odebrać na jednym z pikników lub na stoiskach przed wybranymi sklepami sieci Biedronka na terenie całej Polski. Natomiast dla osób, które nie mają możliwości posadzenia drzewa osobiście, organizator przygotował wyjątkową akcję. Wystarczy odwiedzić stronę programu i wpisując kod spod etykiety zdecydować o posadzeniu drzewa, które w naszym imieniu posadzą leśnicy w Beskidzie Żywieckim. Takie drzewo można nawet zadedykować bliskiej osobie.

Drugie życie butelki

Wpływ drzew na ochronę naturalnych zasobów wodnych to niejedyna tematyka poruszana podczas pikników Po Stronie Natury. Na uczestników czekają również liczne atrakcje związane z wykorzystaniem surowców wtórnych. Dzięki instalacji „Drugie życie butelki” każdy z gości będzie mógł niemalże samodzielnie przetworzyć butelkę PET. Na końcu procesu uczestnicy otrzymają gadżet z przetworzonych plastikowych butelek, wydrukowany na drukarce 3D. Inne produkty z PET będzie można zobaczyć na specjalnej wystawie, a pasjonaci robótek ręcznych (i nie tylko) podczas warsztatów dowiedzą się jak praktycznym materiałem włókienniczym jest nić z surowca PET.

Mnóstwo atrakcji dla całej rodziny

Uczestnicy pikników będą mogli dowiedzieć się jak prawidłowo posadzić drzewo, sprawdzić swoją wiedzę w jednym z eko-quizów i zdobyć atrakcyjne nagrody. Dla osób z zacięciem artystycznym również przygotowano atrakcje – mural z autorską grafiką 3D związaną z naturą, na tle której każdy z uczestników będzie mógł zrobić sobie zdjęcie oraz warsztaty PTTK ze znakowania szlaków turystycznych. O tym jak bogata i fascynująca może być przyroda uczestnicy przekonają się dzięki instalacji „Tajemnice Natury”. W strefie Po Stronie Natury będzie można również zasięgnąć konsultacji dietetycznych oraz odpocząć w strefie relaksu.

Pikniki Po Stronie Natury wyruszają w Polskę

Ogólnopolską trasę pikników w weekend 6-7 maja rozpocznie Żywiec. Następnie pikniki odbędą się: na Placu Solnym we Wrocławiu (13-14.V.2017), Placu Napoleona w Krakowie (20-21.V.2017), Rynku w Katowicach (27-28.V.2017), na Targu Węglowym w Gdańsku (3-4.VI.2017). 11 czerwca na Placu Kahla w Warszawie (koło stacji metra Centrum Nauki Kopernik) odbędzie się Wielki Finał programu podczas którego zostanie posadzone milionowe drzewo tegorocznej edycji.

Dziękujemy wszystkim i jedziemy dalej!!!

ARKA NAGRODZONA

14 czerwiec 2017
Zostaliśmy nagrodzeni przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach

ARKA w trasie

7 czerwiec 2017

DZIEŃ ZDROWY

26 maj 2017
Ekologia i zdrowie.
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.