Pluszaki ratują zwierzaki

VI edycja akcji  „Pluszaki ratują zwierzaki”

Rusza zbiórka!

Już można do Punktu Informacyjnego w Galerii SFERA przynosić swoje zabawki, pluszaki, gry, puzzle itd. na kolejną akcję Pluszaki ratują zwierzaki. Prosimy o jak najszybsze dostarczenie nam WYPRANYCH pluszaków  tak, aby co najmniej przez tydzień były poddane kwarantannie.

Tym razem współpracujemy z KOTEŁKOWA DRUŻYNA, która ratuje koty i prowadzi dla nich w Bielsku-Białej program leczenia i adopcji.

A już 20 czerwca zapraszamy na Charytatywny Kiermasz Zabawek do Galerii Sfera.

- Ciężko pomyśleć o naszych sympatycznych pluszakach jak o odpadach, ale niestety po okresie, w którym cieszą nasze dzieci, tak to wygląda. I są to odpady, które bardzo trudno zagospodarować. Dlatego akcja, w której dajemy im „drugie życie”, prowadzimy edukację, a przede wszystkim ratujemy prawdziwe zwierzęta i pomagamy lokalnym organizacjom, jest tak ważna. Pamiętajmy najlepsze są te odpady, których nie wytwarzamy -   wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI.

Akcja Pluszaki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające pluszaki i zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty.

Warto zaznaczyć, iż zorganizowaliśmy 5 edycji akcji, w których uzbieraliśmy aż 25 800 zł. Środki te trafiły do organizacji na co dzień ratujących zwierzęta w okolicach Bielska-Białej.  Wsparcie otrzymały: Ośrodek Rehabilitacji "Mysikrólik" Na Pomoc Dzikim ZwierzętomStowarzyszenie KOTełkowa DrużynaFundacja Psia Ekipa oraz Fundacja Przystań Ocalenie prowadząca schronisko dla zwierząt pod Pszczyną.

Akcja Pluszaki ratują zwierzaki to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje pluszaki i zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje pluszaki, piorącym je i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

Partnerami akcji są: Galeria Sfera, Urząd Miasta Bielska-Białej oraz Zakład Gospodarki Odpadami.

Mamy dla dzieci 10 rowerów, ale musimy przejechać ponad 0,5 mln kilometrów. Pomożecie?

Konkurs ŁAPMY WODĘ

24 lipiec 2020
Do wygrania 30 beczek na wodę
Z ważnym programem odwiedzimy około 10 miast