Pluszaki ratują zwierzaki

22 lutego na V Charytatywnym Kiermaszu Zabawek w Galerii Sfera zebraliśmy 5 300 zł dla Fundacji Misikrólik, która ratuje dzikie zwierzęta.

V edycja akcji  „Pluszaki ratują zwierzaki” - inauguracja

Zapraszamy na inaugurację V edycji akcji Pluszaki ratują zwierzaki

6 lutego o godz. 10.30 w Galerii Sfera przygotowaliśmy happening z udziałem uczniów  Szkoły Podstawowej im Kopalińskich.

Tym razem współpracujemy z fundacją MYSIKRÓLIK, która ratuje dzikie zwierzęta i prowadzi dla nich w Bielsku-Białej ośrodek rehabilitacji.

- Akcja Pluszaki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające pluszaki i zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty- wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI – to duża satysfakcja, iż wymyśliliśmy i prowadzimy akcje, które spotykają się z tak dużym i pozytywnym odbiorem”.

Warto zaznaczyć, iż w roku 2019 zorganizowaliśmy 4 edycje akcji, w których uzbieraliśmy aż 20 500 zł. Środki te trafiły do organizacji na co dzień ratujących zwierzęta w okolicach Bielska-Białej.  Wsparcie otrzymały: Ośrodek Rehabilitacji "Mysikrólik" Na Pomoc Dzikim ZwierzętomStowarzyszenie KOTełkowa DrużynaFundacja Psia Ekipa oraz Fundacja Przystań Ocalenie prowadząca schronisko dla zwierząt pod Pszczyną.

Od dzisiaj wszyscy, którzy chcą pomóc w akcji prosimy, aby przynosili swoje zabawki, gry, puzzle, książki dla dzieci i oczywiście pluszaki (prosimy o czyste i niezniszczone) do Punktu Informacyjnego w Galerii Sfera.

Akcja Pluszaki ratują zwierzaki to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje pluszaki i zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje pluszaki, piorącym je i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

A już 22 lutego zapraszamy na V Charytatywny Kiermasz Zabawek do Galerii Sfera.

Partnerami akcji są: Galeria Sfera, Urząd Miasta Bielska-Białej oraz Zakład Gospodarki Odpadami.

Zrób coś dobrego dla ludzi, zwierząt, środowiska.
Bardzo spodobała Wam się ta akcja. Mamy ponad 200 relacji i zdjęć. Trudno wybrać, ale bierzemy się do pracy!

Butelki życia

4 maj 2020
Zbieraj w swoim domu wodę, przelej ją do butelki/ butelek i podlej wybraną przez siebie roślinę.

KONKURS

20 kwiecień 2020
Dotknij drzewa, przytul drzewo!

!

3 kwiecień 2020