Pikniki edukacyjne z CBRE

Fundacja ekologiczna ARKA w ramach współpracy z firmą CBRE organizuje warsztaty Mobilnego Cnetrum Edukacji Ekologicznej. Za nami już 2 pierwsze warsztaty, w których uczestniczyło prawie 350 dzieci i młodzieży.

Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej w dniu 4.04 wsparło merytorycznie uczniów IV Liceum Ogólnokształcącego im. KEN w Bielsku – Białej realizujących projekt społeczny "KENogród", w ramach olimpiady przedsięwzięć lokalnych "Zwolnieni z Teorii". Projekt ma na celu stworzenie przestrzeni zielonej na terenie, która służyć będzie zarówno uczniom, jak i mieszkańcom.

Opis warsztatów podczas których licealiści zdobywali wiedzę i podnosili świadomość ekologiczną:

Rowerowe kino

Warsztaty w rowerowym kinie poświęcone zostały problemowi zanieczyszczeń środowiska spowodowanymi produkcją energii elektrycznej i były pokazem alternatywnych sposobów jej produkcji.

Ogromna gra planszowa

Poszanowaniu naturalnych zasobów ziemi i usługom ekosystemów został dedykowany warsztat wykorzystujący, jako pomoc dydaktyczną ogromną grę planszową.

Eko-memory

To stanowisko warsztatowe wykorzystujące do edukacji plansze popularnej gry „memory” posłużyło zastanowieniu się nad codziennymi nawykami i ich zmianie na bardziej proekologiczne.

Uczestnicy

Nauczyciele i uczniowie Liceum Ogólnokształcącego im Komisji Edukacji Narodowej w Bielsku-Białej

W kilkugodzinnych warsztatach wzięło udział ok 240 uczniów i uczennic.

11 kwietnia

Warsztaty Mobilnego Cnetrum Edukacji Ekologicznej wsparły odbyły się także 11 kwietnia na Rynku w Bielsku-Białej. W warsztatach uczestniczyło: Liceum Plastyczne 20 osób, Świetlica Środowiskowa nr 9 - 25 osób,   Świetlica Socjoterapeutyczna nr 3 - 23 osoby, Szkoła Podstawowa nr 2  -20 osób, Klub Młodzieżowy nr 1 - 6 osób.

Spędzaj wakacje na rowerze i dołącz do akcji rowerpomaga.pl
Przywieź nam niepotrzebne rzeczy! Pomóż dzieciom z domów dziecka …
Mnóstwo książek na wakacje w Galerii Sfera
II edycja akcji Pluszaki ratują zwierzaki

Konkurs rozstrzygnięty!!!

17 czerwiec 2019
Gratulujemy wszystkim laureatom konkursu Listy dla Ziemi!.