Piękne krzesła dla WOŚP

II edycja akcji „Krzesła dla WOŚP” – licytacja w SFERZE

Już w niedzielę 14 stycznia o godz. 15.00 zapraszamy na Wielką Licytację Pięknych Krzeseł w Galerii SFERA. Licytacja oczywiście na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.

Galeria SFERA, Zespół Szkół Plastycznych oraz Fundacja Ekologiczna ARKA zapraszają na drugą edycję akcji „Krzesła dla WOŚP”.

Galeria SFERA wymieniając krzesła w swoim obiekcie postanowiła włączyć się w nurt tzw. upcyklingu. Do projektu zaproszony został Zespół Szkół Plastycznych, który już w zeszłym roku wykonał kilkanaście pięknych krzeseł.

„ Tym razem została zaangażowana klasa czwarta Państwowej Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych, która zajęła się plastycznym przeobrażeniem 19 krzeseł. Dla każdego krzesła został opracowany indywidualny projekt. Intencją autorów było przygotowanie propozycji o zróżnicowanym charakterze, bogactwie zastosowanych motywów, stylów oraz kolorystyki” – wyjaśniają Wicedyrektor ZSP w Bielsku-Białej – mgr Sabina Staniura, mgr Agata Ruman.

Swoje 2 krzesła zaprojektowała z motywami swoich obrazów także Anna Magdziarz prowadząca pracownię malarską w Galerii SFERA.

Akcja rozpoczyna całoroczny projekt ARKI pt. „Wszystkie kolory recyklingu”, w którym zaplanowany jest cykl akcji, spotkań, zbiórek surowców promujący nowy system segregacji śmieci. W nowym podejściu do segregacji odpadów bardzo ważne jest ograniczanie ich wytwarzania czy „dawanie drugiego życia” naszym odpadom.  W całorocznym programie będziemy zajmować się różnymi aspektami recyklingu śmieci.  Właściwa segregacja na 4 kolory według nowego systemu, promocja postaw ekokonsumenckich, zasady zakładania przydomowych kompostowników to tylko część zagadnień, które będziemy poruszać w całorocznym programie.

„ W roku 2018 zaplanowaliśmy szereg akcji, które już znają bielszczanie Drzewko za surowce czy Listy dla Ziemi, Torba za surowce, Kompostownik – cud życia ale pojawią się także nowe pomysły – wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI – wśród tych nowych to właśnie Krzesła dla WOŚP”, Siejemy słońce czy też Książka wspiera bohatera.

Informacje:

Wojciech Owczarz, Fundacja Ekologiczna ARKA, w.owczarz@fundacjaarka.pl

Wszystkim dziękujemy za wsparcie!

SIEJEMY SŁOŃCE

10 maj 2018
Siejemy, sadzimy słoneczniki w całej Polsce
Drzewa Zjednoczonej Europy