Niewidoczni – happening, instalacja miejska

*W Krakowie żyje wielu niewidomych. W Polskim Związku Niewidomych jest zarejestrowanych około 1800 osób. Niestety osoby niepełnosprawne niezwykle rzadko można zobaczyć w codziennym życiu. Wiele z nich jest wykluczonych ze społecznego funkcjonowania, poprzez różnego rodzaju utrudnienia.*

**10 lipca 2008 roku w Krakowie przy Galerii Starmach ul. Węgierska 5 rozpoczęło się wydarzenie pt.: Niewidoczni, podczas którego w różnych punktach miasta instalowane były tabliczki informacyjne wypisane alfabetem Braille'a.**
Spacer ulicami miasta poprowadził autor projektu Dariusz Paczkowski z Fundacji Ekologicznej Arka. Wzieli w nim także udział zaproszeni goście z Polskiego Związku Niewidomych.

Fundacja Ekologiczna Arka od 2005 roku prowadzi Akademię Dobrych Uczynków inspirując do podejmowania działań na rzecz ludzi, zwierząt i środowiska.
Podobne wydarzenie odbyło się 18 czerwca 2008 roku w Bielsko-Białej. Relacje z tego wydarzenia znalazły się w serwisach lokalnych, regionalnych jak i ogólnopolskich.

Relacje:
\"Super Stacja TV >>\":[http://www.superstacja.com/13daf924c225a105f337b7582b9d732e,video,show]
\"mmkrakow.pl (galeria zdjęć i wideo) >>\":[http://www.mmkrakow.pl/1171/2008/7/10/niewidomi-nie-chca-byc-niewidoczni-wideo?category=pics]
\"TVP Kraków >>\":[http://ww6.tvp.pl/369,20080710750887.strona]
\"Radio Zet >>\":[http://www.zetnews.pl/News/News.aspx?NewsId=4948]
\"Rzeczpospolita >>\":[http://www.rp.pl/artykul/160841.html]
\"Niepelnosprawni.pl >>\":[http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/25306]
\"onet.pl >>\":[http://wiadomosci.onet.pl/2681,1786387,akcja_niewidoczni_w_krakowie,wydarzenie_lokalne.html]
\"artinfo.pl >>\":[http://www.artinfo.pl/?pid=events&sp=list&id=9771&lng=1]
\"Gazeta Wyborcza >>\":[http://wyborcza.pl/1,91446,5443304,Akcja__Niewidoczni_w_Krakowie_.html]
Projekt był prezentowany, także w \"Galerii Starmach\" w Krakowie, podczas wystawy pt.: Sensualia, od 10 lipca do 15 sierpnia 2008 roku. SENSUALIA to projekt kuratorski zrealizowany w Galerii Starmach przez zespół ośmiu studentek Muzealniczych Podyplomowych Studiów Kuratorskich w Instytucie Historii Sztuki UJ 2007/2008 pod kierunkiem Andy Rottenberg: Anna Borejczuk, Zofia Cielątkowska, Anna Kornelia Jędrzejewska, Karolina Harazim, Katarzyna Nowak, Paulina Rymkiewicz, Magda Szewciów, Paulina Zarębska.

Artyści: Dorota Buczkowska, Monika Drożyńska, Ersatz (Kuba Skoczek, Kuba Woynarowski), Eliza Galey, Miho Iwata, Elżbieta Jabłońska, Koji Kamoji, Tomasz Malec, Małgorzata Markiewicz, Dariusz Paczkowski, Joanna Rajkowska, RH+ (Audiowizualna Grupa Przyjaciół), Jadwiga Sawicka, Leon Tarasewicz, Wojciech Tymicki.

-------------------------------------
*W Bielsko-Białej żyje około pół tysiąca niewidomych. Tylu jest zarejestrowanych w Polskim Związku Niewidomych czyli jest ich zapewne więcej. Niestety wielu z nich jest wykluczonych ze społecznego funkcjonowania, poprzez różnego rodzaju utrudnienia.*

**18 czerwca 2008 roku na Placu Ratuszowym w Bielsko-Białej rozpoczęło się wydarzenie pt.: Niewidoczni, podczas którego w różnych punktach miasta instalowane były tabliczki informacyjne wypisane alfabetem Braille'a.**
Relacje:

\"Super Nowa, Braillem do świadomości >>\":[http://www.super-nowa.pl/art.php?i=9219]
\"TVP 3 Katowice, Aktualności >>\":[http://ww6.tvp.pl/16315,20080618737545.strona]
\"Teleexpress >>\":[http://www.itvp.pl/player.html?mode=0&channel=452&video_id=36598]
\"Dziennik Zachodni >>\":[http://www.dz.com.pl/index.php?tekst,2491]

Na początek oznakowane zostały: zakład szewski, Pub Solaris, sklep Smaki i Aromaty, kawiarnia Delicje, kawiarnia Mucha, Galeria Bielska BWA, Teatr Banialuka, Sklep Art. Trading, Pracownia Ceramiczna Keramos, bar Pierożek.

Spacer ulicami miasta poprowadził Dariusz Paczkowski z Fundacji Ekologicznej Arka autor projektu. Wzięli w nim udział zaproszeni goście z Polskiego Związku Niewidomych (Urszula Wiącek, Wiesława Kopoczek, Tadeusz Giercz. Serdecznie dziękujemy.)
*Stawiam sobie dwa główne cele tego wydarzenia. Po pierwsze jest to próba dotarcia do świadomości społecznej, że są wśród nas osoby wykluczone w pewien sposób poprzez swoją niepełnosprawność, po drugie jest to symboliczne wyciągnięcie ręki do osób niewidomych, aby zaprosić je do aktywnego udziału w życiu społecznym* – ***Dariusz Paczkowski z Fundacji Ekologicznej Arka, od 20 lat zajmujący się sztuką ulicy.***

Projekt będzie, także prezentowany 10 lipca 2008 w \"Galerii Starmach\":[http://www.starmach.com.pl/] w Krakowie, podczas wystawy pt.: Sensualia. Podczas happeningu tabliczki wieszane będą na Kazimierzu.

ZIELONA RĘKA 2021

20 listopad 2020
Już w pierwszym roku działania programu uczestniczyło w nim 518 572 osób. W 2021 planujemy aż 10 akcji!!!
Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy czyste powietrze - 9.11