ŁAPMY WODĘ W ŻYWCU

Start ogólnopolskiej akcji ŁAPMY WODĘ w ŻYWCU

Fundacja ekologiczna ARKA  w czwartek 27 sierpnia inauguruje ogólnopolską akcję ŁAPMY WODĘ. Happening odbędzie się o godz. 11.00 na Rynku w Żywcu. Będzie ogromna niebieska wstęga (10x3 metry), będą animatorzy na szczudłach, a na resztę zapraszamy.

W happeningu brali udział wychowankowie Domu Dziecka w Żywcu.

Do 3.09 trwa także konkurs w trzech Gminach: Węgierska Górka, Jeleśnia i Radziechowy - Wieprz. Do wygrania 30 zestawów łapania wody deszczowej.  Pochwal się swoim ogrodem, zrób zdjęcia, nakręć krótki film i wyślij nam na adres a.sobanska@fundacjaarka.pl

Więcej informacji: http://fundacjaarka.pl/aktualnosci/konkurs-lapmy-wode

Partnerem Strategicznym akcji jest firma Żywiec Zdrój.

Obserwowany długoletni proces  ocieplania klimatu i wieloletnia susza, sprawiają iż musimy wziąć odpowiedzialność za ochronę i poszanowanie naszych zasobów wodnych. Susza dotyka nas wszystkich. Problem mają zarówno indywidualni odbiorcy jak i przemysł. Dlatego konieczne jest działanie i współdziałanie różnorodnych środowisk.

Dlatego Fundacja ekologiczna ARKA zamierza nadal w roku 2020 prowadzić akcję edukacyjną, której celem będzie nakłonienie mieszkańców naszego kraju do gromadzenia w miarę możliwości wody deszczówki oraz poszanowania naszych zasobów wodnych.

„ W ramach akcji zamierzamy promować program małej retencji, nakłaniać mieszkańców do zakładania instalacji gromadzenia wody deszczówki, tworzenia ogrodów deszczowych oraz prowadzić szeroką kampanię edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach. – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu aktywnej edukacji ekologicznej ZIELONA RĘKA, w którym już uczestniczy ponad 500 tysięcy osób.

Dla szkół zostaną przygotowane materiały edukacyjne, scenariusze lekcji tematycznych o poszanowaniu zasobów wodnych, propozycje działań. W oparciu o te materiały w szkołach w całej Polsce podejmowane będą różnorodne działania, z których relacje będą umieszczane na Mapie Aktywności Ekologicznej na stronie www.zielonareka.pl

Szkoły nadal mogą zgłaszać się po bezpłatne materiały do akcji Łapmy wodę na stronie www.zielonareka.pl

W trasę ruszy „Wodne MOBILNE CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ”.   Specjalny samochód wyposażony w ekologiczne atrakcje który dotarł już do ponad  20 000 uczniów prezentując warsztaty i lekcje przyrody oraz uczący poszanowania naszych zasobów wodnych. Wszystkie zajęcia w tym niecodziennym Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej pomyślano tak, by poprzez zabawę uczestnicy mogli uczyć się zasad funkcjonowania nowoczesnych instalacji ekologicznych związanych z gospodarką wodną. Pojazd ma zamontowane wiatraki i systemy solarne służące do zajęć o pożytkach ze stosowania odnawialnych źródeł energii, co także jest związane z wodą, gdyż do produkcji prądu zużywamy ogromne ilości wody z polskich rzek.

Partnerami programu Zielona Ręka są: Grupa Kęty, Aluprof, CBRE, Galeria Sfera, Miasto Bielsko-Biała oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

ZIELONA RĘKA 2021

20 listopad 2020
Już w pierwszym roku działania programu uczestniczyło w nim 518 572 osób. W 2021 planujemy aż 10 akcji!!!
Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy czyste powietrze - 9.11