Łapmy wodę w Bielsku-Białej

Dzisiaj rozpoczęliśmy projekt "Łapmy wodę w Bielsku-Białej". W centrum miasta odbyła się akcja Wodne książki, czyli dajemy rzeczom drugie życie - oszczędzamy wodę". Promowaliśmy oszczędzanie wody w naszych domach, łapanie deszczówki do zbiorników czy ogrodów deszczowych. Przedstawialiśmy uczestnikom założenia tzw. śladu wodnego.
Następne działanie już 29 lipca.
Partnerem Strategicznym akcji Łapmy wodę jest Żywiec Zdrój
Partnerami są także: Bielsko-Biała, Galeria Sfera, Grupa Kęty

Woda to życie!

Każdego roku 3,5 miliona ludzi umiera z powodu braku wody lub jej zanieczyszczenia. Według Światowego Forum Ekonomicznego w 2030 roku susza może dotknąć nawet 40 procent naszej planety.

Co 20 sekund umiera dziecko z powodu braku wody!

Co to jest ślad wodny?

Jako konsumenci wodę zużywamy bezpośrednio (mycie, pranie, gotowanie itd.)  i pośrednio poprzez zakup produktów i usług, do wytworzenia których zostały wykorzystane zasoby wodne.

Jak można zredukować swój ślad wodny?

Każdy z nas korzysta z wody, a ponieważ jej zasoby są w skali światowej niewielkie, gdyż tylko 3% wody to ta nadająca się do picia, to warto ja oszczędzać. Możemy to robić nie tylko zakręcając kran czy myjąc zęby, ale na przykład ograniczając konsumpcje mięsa, którego produkcja zużywa wody bardzo dużo. Warto też kupować używane rzeczy czy nie marnować jedzenia.

Wodne książki

W akcję oszczędzania naszych zasobów energii, surowców czy właśnie wody świetnie wpisują się nasze akcje, w których dajemy rzeczom drugie życie, czyli wszelkie kiermasze używanych rzeczy.

W przypadku książek - 1 kg papieru to 100 litrów  oszczędzonej wody.

W ramach działań w Bielsku-Białej przygotujemy 2 pierwsze w ogrody deszczowe, wystawę edukacyjną, akcję Butelki życia, happeningi i warsztaty dla dzieci i młodzieży.

Obserwowany długoletni proces  ocieplania klimatu i gwałtowne zjawiska pogodowe (susze, gwałtowne ulewy, powodzie) sprawiają iż musimy wziąć odpowiedzialność za ochronę i poszanowanie naszych zasobów wodnych i adoptować nasze miasta do zmian klimatu.

Susza czy powodzie dotykają nas wszystkich. Problem mają zarówno indywidualni odbiorcy jak i przemysł. Dlatego konieczne jest działanie i współdziałanie różnorodnych środowisk.

Dlatego Fundacja ekologiczna ARKA zamierza nadal w roku 2021 prowadzić akcję edukacyjną, której celem będzie nakłonienie mieszkańców naszego kraju do gromadzenia w miarę możliwości wody deszczówki oraz poszanowania naszych zasobów wodnych.

„ W ramach akcji zamierzamy promować program małej retencji, nakłaniać mieszkańców do zakładania instalacji gromadzenia wody deszczówki, tworzenia ogrodów deszczowych oraz prowadzić szeroką kampanię edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach. – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu aktywnej edukacji ekologicznej ZIELONA RĘKA, w którym już uczestniczy ponad 700 tysięcy osób.

Już 4 250 kg warzyw trafiło do bezdomnych zwierząt w Przystani Ocalenie
Dzięki WAM mamy ponad 7 000 kg surowców. Dziękujemy!
Już prawie 600 tysięcy uczestników

Rzeczy dla zwierząt

26 kwiecień 2022
O tym jak używane rzeczy ratują zwierzęta!

Książka za drzewo - 2022

4 kwiecień 2022
Ponad 500 książek do wyboru!