Łapmy wodę 2021

Obserwowany długoletni proces ocieplania klimatu i wynikająca z niego wieloletnia susza sprawiają, iż musimy wziąć odpowiedzialność za ochronę i poszanowanie naszych zasobów wodnych. Susza dotyka nas wszystkich. Jej skutki odczuwają zarówno indywidualni odbiorcy, jak i przemysł, dlatego konieczne jest podjęcie konkretnych działań i łączenie sił przez różnorodne środowiska.

W myśl tej idei Fundacja ekologiczna ARKA zamierza w roku 2021 kontynuować akcję edukacyjną ŁAPMY WODĘ, której celem będzie nakłonienie mieszkańców naszego kraju do gromadzenia wody deszczówki oraz poszanowania naszych zasobów wodnych.

Partnerem strategicznym akcji jest Żywiec Zdrój.

„ W ramach akcji zamierzamy promować program małej retencji, nakłaniać mieszkańców do zakładania instalacji gromadzenia wody deszczówki, tworzenia ogrodów deszczowych oraz prowadzić szeroką kampanię edukacyjną w placówkach oświatowych, organizacjach i instytucjach.” – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki.

„Jesteśmy dumni, ze od lat możemy być partnerem programu ŁAPMY WODĘ. Wiemy, jak ważna jest ochrona zasobów wodnych i głęboko wierzymy w sens programów edukacyjnych w tym obszarze. Nie jest to jedyna inicjatywa, jaką podejmujemy w zakresie racjonalnego wykorzystania wody, ale na pewno jedna z ważniejszych i zamierzamy jak co roku aktywnie w niej uczestniczyć. Mamy doświadczenie, które zbieraliśmy przez ponad 10 lat prowadzenia wspólnych z lokalnymi partnerami działań mających na celu ochronę zasobów wodnych na Żywiecczyźnie – chcemy się podzielić zdobytą wiedzą i dobrymi praktykami” – dodaje Edyta Krysiuk – Kowalczyk , Dyrektor Jakości i Zrównoważonego Rozwoju w firmie Żywiec Zdrój.

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu aktywnej edukacji ekologicznej ZIELONA RĘKA, w którym już uczestniczy ponad 700 tysięcy osób, w tym uczniów. Z myślą o nichzostaną przygotowane materiały edukacyjne, scenariusze lekcji tematycznych o poszanowaniu zasobów wodnych, propozycje działań. W oparciu o te materiały w szkołach w całej Polsce podejmowane będą różnorodne aktywności, z których relacje będą umieszczane na Mapie Aktywności Ekologicznej na stronie www.zielonareka.pl

W ramach akcji w trasę ruszy „Wodne MOBILNE CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ”.Specjalny samochód wyposażony w ekologiczne atrakcje, który dotarł już do ponad20 000 uczniów, prezentując warsztaty i lekcje przyrody oraz uczący poszanowania naszych zasobów wodnych. Wszystkie zajęcia w tym niecodziennym Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej pomyślano tak, by poprzez zabawę uczestnicy mogli uczyć się zasad funkcjonowania nowoczesnych instalacji ekologicznych związanych z gospodarką wodną. Pojazd ma zamontowane wiatraki i systemy solarne wykorzystywane podczas zajęć do wyjaśnienia metod wytwarzania odnawialnych źródeł energii i korzyści płynących z ich stosowania. Jest to o tyle istotne, że obecnie do produkcji prądu zużywamy ogromne ilości wody z polskich rzek, która służy do chłodzenia instalacji elektrowni węglowych.

Partnerami programu i poszczególnych akcji są: Grupa Kęty S.A., Aluprof S.A., Alupol Packaging S.A., Lasy Państwowe, Żywiec Zdrój, Rekopol, Miasto Bielsko-Biała, Miasto Katowice.

Akcja dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Rozalka

30 lipiec 2021
To działa. Dajemy rzeczom drugie życie. Ratujemy zwierzęta!

Posadziliśmy wodę

29 lipiec 2021
Akcja edukacyjna promująca ogrody deszczowe

Kot Gacek

28 lipiec 2021
Wsparliśmy leczenie kolejnego zwierzaka

Sadzimy wodę!

21 lipiec 2021
29 lipca każdy będzie mógł posadzić swoją roślinę i zabrać ja do domu. Zapraszamy!
Już zapraszamy na PSZOK na kolejny charytatywny kiermasz rzeczy używanych.