KWIATY ZAMIAST ŚMIECI

Startuje jesienna edycja ogólnopolskiej akcji KWIATY ZAMIAST ŚMIECI

Fundacja ekologiczna ARKA zaprasza 23 sierpnia (wtorek) o godz. 13.00 na pl. Kwiatowy w Katowicach na inaugurację naszej akcji.

Wezmą w niej udział młodzież z Stowarzyszenia „Szansa dla Każdego” .

Zbierz reklamówkę śmieci, zrób jej zdjęcia i dodaj na stronie www.kwiatyzamiastsmieci.pl , podaj miejsce, w którym zbierałeś. Dla pierwszych 500 osób przygotowaliśmy paczkę nasion z kwiatami przyjaznymi dla pszczół i innych zapylaczy, które możesz wysiać w swoim ogródku lub w donicy na balkonie.

„W Arce lubimy łączyć i współpracować. Dlatego cieszymy się, że udało się przygotować nam kolejną akcję łączącą temat zaśmiecenia naszych terenów przyrodniczych z pomocą pszczołom i innym owadom zapylającym – tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki i pomysłodawca akcji.

„Bardzo się cieszymy że jesteśmy zresztą już od lat partnerem działań, które prowadzi Fundacja Arka. Za każdym razem są one niesztampowe, bardzo sugestywnie edukują młodych i uczą ekologii. Akcja „Kwiaty zamiast śmieci” jest bardzo prosta i praktycznie każdy może wziąć udział z każdego końca Polski, dlatego serdecznie zachęcamy do udziału” – Aneta Stawicka kier. Ds. edukacji i komunikacji w Rekopol. Rekopol jest Partnerem Strategicznym akcji KWIATY ZAMIAST ŚMIECI.

Partnerami akcji są także: Eneris,  Grupa Kęty S.A., Aluprof S.A., Alupol Packaging S.A., Miasto Bielsko-Biała, Miasto Katowice. Akcja dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Rola pszczół i innych zapylaczy

To najczęściej przywoływany przykład podkreślający znaczenie pszczół. Jak twierdzi Albert Einstein po wyginięciu pszczół ludziom pozostaną jeszcze 3–4 lata egzystencji. Prawda, że bardzo obrazowy przykład. Ponad 80% roślin jest przystosowana właśnie do zapylania przez owady, głównie pszczoły. Niestety od wielu lat obserwujemy malejącą populację pszczół, a  nawet zmiany te zagrażają ich istnieniu. A przecież ich praca jest dla nas niezmiernie ważna. Pszczoły zapylają wszystkie rośliny, nie tylko te, które uprawiamy. Są niezmiernie ważne w  wszelkich uprawach sadowniczych, czyli zależy od nich los naszych hitów eksportowych: jabłek, wiśni, malin itd. Jeżeli pszczoły wyginą to prawdopodobnie nikt więcej nie zapyli roślin. Pszczoły zapylając także rośliny w  środowisku naturalnym dostarczają pokarm dzikim zwierzętom utrzymując tak ważną bioróżnorodność.

Śmieci w lesie ranią i zabijają zwierzęta

Śmieci wyrzucane w lasach, parkach, nad rzekami, to nie tylko problem estetyczny. Na naszej bezmyślności cierpią także zwierzęta, głównie bezkręgowce, które wchodzą do butelek czy puszek po napojach i później nie mogą się z nich wydostać. Sarny ranią sobie nogi na rozbitych śmieciach szklanych, dziki jedzą różnorodne opakowania po jedzeniu. Różnorodne odpady budowlane czy z zakładów naprawy samochodów, doprowadzają do poważnego skażenia środowiska.

Coraz więcej badań naukowych wskazuje na to, że pobyt w lesie działa na nas leczniczo. Ale jak działa na nas taki las zaśmiecony, zanieczyszczony odpadami?

GUS podaje także, że w 2019 r. w Polsce zlikwidowano 11 tys. 371 dzikich wysypisk, z których łącznie zebrano ok. 26 tys. ton odpadów komunalnych.

Akcja organizowana w ramach programu ZIELONA RĘKA – największego w Polsce programu w aktywnej edukacji ekologicznej, w którym bierze udział prawie 600 tysięcy uczestników. Więcej www.zielonareka.pl

Przez 7 lat w akcji ROWER POMAGA przekazaliśmy już 366 rowerów dzieciom z domów dziecka

Bilety dla dzieci

20 wrzesień 2022