KUP DESKĘ. Pomóż jeżom w Dzień Jeża.

Edukacja i schronienie dla jeży

W ramach akcji „KUP DESKĘ” Fundacja Ekologiczna ARKA buduje razem z dziećmi domki dla jeży oraz pomaga miłośnikom tych zwierząt w opiece nad nimi. W tym roku udało się już zbudować ponad 30 domków razem z dziećmi.  Dodatkowo  prowadzimy edukację ekologiczną skierowaną do dzieci i młodzieży w zakresie ochrony jeży i bioróżnorodności w naszych miastach.

Nasza akcja to ciekawy pomysł na prowadzenie bardzo konkretnej pomocy dla zwierząt i nieszablonowej edukacji ekologicznej. Tematyką jest edukacja dotycząca środowiska i zwierząt z którymi mamy do czynienia w miastach i na ich obrzeżach. Podczas tej edycji akcji skupiamy się na pomocy jeżom, które są wyjątkowo ciekawymi zwierzętami, a jednocześnie potrzebują naszej pomocy – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Kliknij i pomóż, bo jeż to fajny zwierz

Fundacja ARKA podczas prowadzonej akcji chce zachęcić miłośników zwierząt i ekologii do wpłat niewielkich kwot poprzez system dostępny na stronie www.kupdeske.pl Za zgromadzone środki ARKA planuje jeszcze w listopadzie zbudować kilkadziesiąt domków dla jeży w zainteresowanych tym tematem placówkach oświatowych. Fundacja chce także pomagać miłośnikom jeży w ich ratowaniu i opiece nad nimi.

Na stronie www.kupdeske.pl znajdują się informacje z których mogą korzystać placówki oświatowe angażujące się w akcję oraz osoby prywatne zainteresowane tematem. Jest tam umieszczona instrukcja jak samemu można zbudować „upcyklingowy domek” dla jeża przygotowana przez dizajnerkę Karinę Haczek.

Coraz mniej jeży

Z roku na rok śmiertelność jeży jest coraz większa. Giną pod kołami samochodów, podczas wypalania traw oraz od trucizn na gryzonie i ślimaki. Natomiast jeże to pożyteczne zwierzęta: zmniejszają ilość szkodników i owadów, a przez to oczyszczają otoczenie człowieka z myszy, szczurów, chrząszczy, gąsienic, pająków i ślimaków.

W ramach naszej akcji przede wszystkim dzieci ze szkół podstawowych budują domki dla jeży z dostarczonych przez nas desek. Jesteśmy przekonani, że więcej się nauczą i bardziej zaangażują jeżeli same zbudują takie schronienia dla zwierzaków potrzebujących pomocy, a następnie znajdą dla nich odpowiednie miejsce w otaczającej przestrzeni – podsumowuje Wojciech Owczarz.

Dzień Czystego Powietrza

14 listopad 2017
Razem walczymy o czystego powietrze już od 2005 roku

DRZEWKO ZA SUROWCE

19 wrzesień 2017
Uroczyste wręczenie na Pikniku z Klimatem
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.