KUP DESKĘ - pomóż jeżom przetrwać zimę

Startuje akcja „KUP DESKĘ”, czyli pomóż jeżom przetrwać zimę

W poniedziałek 28 września o godz. 10.00 na Rynku  w Bielsku-Białej  Fundacja Ekologiczna ARKA inauguruje kolejną edycję ogólnopolskiej akcji „KUP DESKĘ”.

Podczas akcji uczniowie dowiedzą się jak pomagać jeżom i zbudują dla nich specjalne drewniane domki.

Partnerem akcji są Lasy Państwowe.

Kolejna akcja odbędą się jeszcze w Katowicach.

Edukacja dzieci i pomoc dla jeży

W ramach akcji „KUP DESKĘ” Fundacja Ekologiczna ARKA chce budować domki dla jeży oraz pomagać miłośnikom tych zwierząt w opiece nad nimi. Dodatkowo będzie prowadzić edukację ekologiczną skierowaną do dzieci i młodzieży.

Nasza akcja to ciekawy pomysł na prowadzenie bardzo konkretnej pomocy dla zwierząt i nieszablonowej edukacji ekologicznej. Tematyką jest edukacja dotycząca środowiska i zwierząt z którymi mamy do czynienia w miastach i na ich obrzeżach. Podczas tej edycji akcji skupiamy się na pomocy jeżom, które są wyjątkowo ciekawymi zwierzętami, a jednocześnie potrzebują naszej pomocy – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

KUP DESKĘ – pomóż jeżom przetrwać zimę

Fundacja ARKA podczas prowadzonej akcji chce zachęcić miłośników zwierząt i ekologii do wpłat niewielkich kwot poprzez system dostępny na stronie www.kupdeske.pl Za zgromadzone środki ARKA planuje jeszcze w listopadzie zbudować kilkadziesiąt domków dla jeży w zainteresowanych tym tematem placówkach oświatowych. Fundacja chce także pomagać miłośnikom jeży w ich ratowaniu i opiece nad nimi.

Na stronie www.kupdeske.pl znajdują się informacje z których mogą korzystać placówki oświatowe angażujące się w akcję oraz osoby prywatne zainteresowane tematem. Jest tam umieszczona instrukcja jak samemu można zbudować „domek” dla jeża.

Zgłoś się i zostań placówką, w której pojawi się domek dla jeży lub budka dla ptaków

Dla pierwszych 10 placówek oświatowych, które zgłoszą chęć udziału w akcji na maila: w.owczarz@fundacjaarka.pl, Fundacja Ekologiczna Arka przygotowała niespodziankę. Otrzymają one darmowe materiały edukacyjne oraz jeden z 10 domków dla jeży lub budek dla ptaków do samodzielnego zbudowania na lekcji.

Coraz mniej jeży

Z roku na rok śmiertelność jeży jest coraz większa. Giną pod kołami samochodów, podczas wypalania traw oraz od trucizn na gryzonie i ślimaki. Natomiast jeże to pożyteczne zwierzęta: zmniejszają ilość szkodników i owadów, a przez to oczyszczają otoczenie człowieka z myszy, szczurów, chrząszczy, gąsienic, pająków i ślimaków.

W ramach naszej akcji przede wszystkim dzieci ze szkół podstawowych będą budowały domki dla jeży z dostarczonych przez nas desek. Jesteśmy przekonani, że więcej się nauczą i bardziej zaangażują jeżeli same zbudują takie schronienia dla zwierzaków potrzebujących pomocy, a następnie znajdą dla nich odpowiednie miejsce w otaczającej przestrzeni – podsumowuje Wojciech Owczarz.

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa
Początkiem listopada startujemy!

Sadzimy czyste powietrze - 9.11

12 paźdzernik 2020
Już wkrótce startuje nasza nowa akcja

Sadzimy tlen

12 paźdzernik 2020
Zgłoś posadzone drzewo, wygraj nagrody!
Zapraszamy na kolejny Charytatywny Kiermasz Książek do Galerii SFERA.