KUP DESKĘ - pomóż jeżom przetrwać zimę

Wystartowała akcja „KUP DESKĘ”, czyli budujemy drewniane domki dla jeży

W czwartek 13 września o godz. 11.00 na Rynku  w Bielsku-Białej  Fundacja Ekologiczna ARKA zainaugurowała kolejną edycję ogólnopolskiej akcji „KUP DESKĘ”. Podczas akcji uczniowie dowiedzieli się jak pomagać jeżom i zbudowali dla nich specjalne drewniane domki.

Partnerem akcji są Lasy Państwowe.

Kolejne akcje odbędą się w Krakowie, Katowicach i Opolu.

Edukacja dzieci i pomoc dla jeży

W ramach akcji „KUP DESKĘ” Fundacja Ekologiczna ARKA chce budować domki dla jeży oraz pomagać miłośnikom tych zwierząt w opiece nad nimi. Dodatkowo będzie prowadzić edukację ekologiczną skierowaną do dzieci i młodzieży.

Nasza akcja to ciekawy pomysł na prowadzenie bardzo konkretnej pomocy dla zwierząt i nieszablonowej edukacji ekologicznej. Tematyką jest edukacja dotycząca środowiska i zwierząt z którymi mamy do czynienia w miastach i na ich obrzeżach. Podczas tej edycji akcji skupiamy się na pomocy jeżom, które są wyjątkowo ciekawymi zwierzętami, a jednocześnie potrzebują naszej pomocy – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Pomóż, bo jeż to fajny zwierz

Fundacja ARKA podczas prowadzonej akcji chce zachęcić miłośników zwierząt i ekologii do wpłat niewielkich kwot poprzez system dostępny na stronie www.kupdeske.pl Za zgromadzone środki ARKA planuje jeszcze w listopadzie zbudować kilkadziesiąt domków dla jeży w zainteresowanych tym tematem placówkach oświatowych. Fundacja chce także pomagać miłośnikom jeży w ich ratowaniu i opiece nad nimi.

Na stronie www.kupdeske.pl znajdują się informacje z których mogą korzystać placówki oświatowe angażujące się w akcję oraz osoby prywatne zainteresowane tematem. Jest tam umieszczona instrukcja jak samemu można zbudować „upcyklingowy domek” dla jeża przygotowana przez dizajnerkę Karinę Haczek.

Zgłoś się i zostań placówką, w której pojawi się domek dla jeży lub budka dla ptaków

Dla pierwszych 20 placówek oświatowych, które zgłoszą chęć udziału w akcji na maila: w.owczarz@fundacjaarka.pl, Fundacja Ekologiczna Arka przygotowała niespodziankę. Otrzymają one darmowe materiały edukacyjne oraz jeden z 20 domków dla jeży lub budek dla ptaków do samodzielnego zbudowania na lekcji.

Coraz mniej jeży

Z roku na rok śmiertelność jeży jest coraz większa. Giną pod kołami samochodów, podczas wypalania traw oraz od trucizn na gryzonie i ślimaki. Natomiast jeże to pożyteczne zwierzęta: zmniejszają ilość szkodników i owadów, a przez to oczyszczają otoczenie człowieka z myszy, szczurów, chrząszczy, gąsienic, pająków i ślimaków.

W ramach naszej akcji przede wszystkim dzieci ze szkół podstawowych będą budowały domki dla jeży z dostarczonych przez nas desek. Jesteśmy przekonani, że więcej się nauczą i bardziej zaangażują jeżeli same zbudują takie schronienia dla zwierzaków potrzebujących pomocy, a następnie znajdą dla nich odpowiednie miejsce w otaczającej przestrzeni – podsumowuje Wojciech Owczarz.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel. (+48) 609 267 020, w.owczarz@fundacjaarka.pl

Wiemy, iż już nie możecie się doczekać ...
Dzięki WAM zebraliśmy 5220 zł dla Fundacji PSIA EKIPA
Na naszej akcji na zaproszenie ZGO pojawi się MIECIA!!!
Przynieś nam pluszaki i inne zabawki i pomóż ratować zwierzęta