KUP DESKĘ - pomóż jeżom przetrwać zimę

Startuje akcja „KUP DESKĘ”, czyli budujemy domki dla jeży

We środę 12 października o godz. 11.00 na Placu Zamkowym w Warszawie Fundacja Ekologiczna ARKA inauguruje ogólnopolską akcję „KUP DESKĘ”. Podczas akcji uczniowie z warszawskich szkół podstawowych dowiedzą się jak pomagać jeżom i zbudują dla nich specjalne domki.

Partnerem strategicznym akcji są Lasy Państwowe.

Kolejne akcje odbędą się w Bielsku-Białej, Krakowie, Katowicach i Opolu.

Edukacja i schronienie dla jeży

W ramach akcji „KUP DESKĘ” Fundacja Ekologiczna ARKA chce budować domki dla jeży oraz pomagać miłośnikom tych zwierząt w opiece nad nimi. Dodatkowo będzie prowadzić edukację ekologiczną skierowaną do dzieci i młodzieży.

Wypuszczamy na wolność uratowane jeże.

Nasza akcja to ciekawy pomysł na prowadzenie bardzo konkretnej pomocy dla zwierząt i nieszablonowej edukacji ekologicznej. Tematyką jest edukacja dotycząca środowiska i zwierząt z którymi mamy do czynienia w miastach i na ich obrzeżach. Podczas tej edycji akcji skupiamy się na pomocy jeżom, które są wyjątkowo ciekawymi zwierzętami, a jednocześnie potrzebują naszej pomocy – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Kliknij i pomóż, bo jeż to fajny zwierz

Fundacja ARKA podczas prowadzonej akcji chce zachęcić miłośników zwierząt i ekologii do wpłat niewielkich kwot poprzez system dostępny na stronie www.kupdeske.pl Za zgromadzone środki ARKA planuje jeszcze w listopadzie zbudować kilkadziesiąt domków dla jeży w zainteresowanych tym tematem placówkach oświatowych. Fundacja chce także pomagać miłośnikom jeży w ich ratowaniu i opiece nad nimi.

Na stronie www.kupdeske.pl znajdują się informacje z których mogą korzystać placówki oświatowe angażujące się w akcję oraz osoby prywatne zainteresowane tematem. Jest tam umieszczona instrukcja jak samemu można zbudować „upcyklingowy domek” dla jeża przygotowana przez dizajnerkę Karinę Haczek.

Coraz mniej jeży

Z roku na rok śmiertelność jeży jest coraz większa. Giną pod kołami samochodów, podczas wypalania traw oraz od trucizn na gryzonie i ślimaki. Natomiast jeże to pożyteczne zwierzęta: zmniejszają ilość szkodników i owadów, a przez to oczyszczają otoczenie człowieka z myszy, szczurów, chrząszczy, gąsienic, pająków i ślimaków.

W ramach naszej akcji przede wszystkim dzieci ze szkół podstawowych będą budowały domki dla jeży z dostarczonych przez nas desek. Jesteśmy przekonani, że więcej się nauczą i bardziej zaangażują jeżeli same zbudują takie schronienia dla zwierzaków potrzebujących pomocy, a następnie znajdą dla nich odpowiednie miejsce w otaczającej przestrzeni – podsumowuje Wojciech Owczarz.

Dodatkowe informacje:

Wojciech Owczarz – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel. (+48) 609 267 020, w.owczarz@fundacjaarka.pl

Ponad tysiąc uczniów wzięło udział w prelekcjach „Kochasz dzieci – nie pal śmieci" zorganizowanych przez Urząd Miasta i Gminy w Niepołomicach. Ich tematem była niska emisja i jakość powietrza, ...
Rozpoczęliśmy nabór do Listów dla Ziemi 2017! Piąta edycja akcji będzie łączyła tematykę niskiej emisji i gospodarki odpadami, a jej celem tradycyjnie już będzie edukacja ekologiczna dzieci i ...
7 choinek, 3 rowerki prądotwórcze i prawie 100 osób inaugurowało Choinki Nadziei
Zapraszamy do 12 edycji akcji.
Przyłącz się do akcji KUP DESKĘ i pomóż jeżom przetrwać zimę. www.kupdeske.pl
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.