Kup deskę - budujemy drewniane budki dla ptaków

Startuje akcja „KUP DESKĘ”, czyli budujemy domki dla ptaków

We piątek 6 kwietnia o godz. 12.00 na Rynku w Katowicach Fundacja Ekologiczna ARKA inauguruje ogólnopolską akcję „KUP DESKĘ”. Podczas akcji uczniowie z SP nr 10 z Katowic dowiedzą się jak pomagać ptakom i zbudują dla nich specjalne, drewniane budki.

Partnerem akcji są Lasy Państwowe.

Edukacja i schronienie dla ptaków

W ramach akcji „KUP DESKĘ” Fundacja Ekologiczna ARKA chce budować budki dla ptaków oraz pomagać miłośnikom tych zwierząt w opiece nad nimi. Dodatkowo będzie prowadzić edukację ekologiczną skierowaną do dzieci i młodzieży.

Nasza akcja to nowy pomysł na prowadzenie bardzo konkretnej pomocy dla zwierząt i nieszablonowej edukacji ekologicznej. Tematyką jest edukacja dotycząca środowiska i zwierząt z którymi mamy do czynienia w miastach i na ich obrzeżach. Podczas tej edycji akcji skupiamy się na pomocy ptakom i ochronie bioróżnorodności w naszych miastach. Ptaki właśnie wiosną potrzebują naszej pomocy – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Kliknij i pomóż, bo ptaki potrzebują naszej pomocy

Fundacja ARKA podczas prowadzonej akcji chce zachęcić miłośników zwierząt i ekologii do wpłat niewielkich kwot poprzez system dostępny na stronie www.kupdeske.pl Za zgromadzone środki ARKA planuje zbudować kilkadziesiąt budek dla ptaków w zainteresowanych tym tematem placówkach oświatowych. Fundacja chce także pomagać miłośnikom ptaków w ich ratowaniu i opiece nad nimi.

Na stronie www.kupdeske.pl znajdują się informacje z których mogą korzystać placówki oświatowe angażujące się w akcję oraz osoby prywatne zainteresowane tematem.

W ramach naszej akcji przede wszystkim dzieci ze szkół podstawowych będą budowały budki dla ptaków z dostarczonych przez nas desek. Jesteśmy przekonani, że więcej się nauczą i bardziej zaangażują jeżeli same zbudują takie schronienia dla zwierzaków potrzebujących pomocy, a następnie znajdą dla nich odpowiednie miejsce w otaczającej przestrzeni – podsumowuje Wojciech Owczarz.

W tym roku Fundacja ARKA przygotuje wspólnie z leśnikami akcje w: Katowicach, Opolu, Kielcach i Bielsku-Białej.

Dajemy rzeczom drugie życie

2 sierpień 2018
Przywieź nam niepotrzebne rzeczy, my im damy drugie życie.
To jednen z efektów akcji Książka wspiera bohatera

Mural MIRABELKA

25 lipiec 2018