Książka za drzewo - edycja jesienna

Startuje ogólnopolska akcja „Książka za drzewo” – edycja jesienna

Fundacja Ekologiczna ARKA 5 września o godz. 10.00  na Rynku w Katowicach (obok DH Skarbek) startuje z ogólnopolska akcja „Książka za drzewo” w Katowicach.

Akcja organizowana we współpracy z Urzędem Miasta Katowice.

Podczas akcji uczestnicy sadząc drzewa i zapisując je na stronie https://ksiazkazadrzewo.pl/ mogą sobie wybrać książkę, a my ją im wysyłamy!

Na uczestników czeka około 700 książek oraz prawie 1000 książek przygotowanych dla grup szkól i przedszkoli.

Podczas inauguracji odbędzie się widowiskowy happening oraz warsztaty i instalacje edukacyjne prowadzone wspólnie z uczniami z Szkoły Podstawowej nr 12 w Katowicach.

Partnerami akcji są także: Grupa Kęty, Aluprof, Alupol, Eneris, Rekopol, Lasy Państwowe,.

Akcję wspiera Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Start nowych działań

Podczas nowej akcji ARKI za każde posadzone drzewo będzie można otrzymać książkę. Natomiast wszystkie książki zostaną wcześniej zebrane podczas specjalnych zbiórek książek używanych, które odbędą się w całym kraju.

W akcji udało się nam wspólnie posadzić prawie 11 000 drzew i rozdać ponad 2000 książek.

Celem naszej akcji jest nauka szacunku do książek, którym dajemy drugie życie połączone z niezwykle ważną ideą sadzenia drzew, zwłaszcza w obliczu zmian klimatycznych – mówi Wojciech Owczarz, prezes Fundacji ARKA i pomysłodawca akcji.

Jednocześnie startuje system wyboru i rezerwacji książek za posadzone wcześniej drzewa. Każdy uczestnik akcji będzie mógł wpisać posadzone drzewo lub drzewa na stronie www.ksiązkazadrzewo.pl Dzięki działającej na stronie „zielonej mapie Polski” będzie można zobaczyć gdzie dokładnie znajduje się nowe drzewo. W zamian za zasadzenia uczestnik otrzyma książkę z tzw. drugiej ręki, która pochodzić będzie od osoby, która wcześniej odda swoją książkę.

Szczegóły akcji znajdują się na profilu: https://www.facebook.com/Ksi%C4%85%C5%BCka-za-drzewo-109072528173706

Przez 7 lat w akcji ROWER POMAGA przekazaliśmy już 366 rowerów dzieciom z domów dziecka

Bilety dla dzieci

20 wrzesień 2022