Książka wspiera bohatera-nowa edycja

24 stycznia o godz.11.00 wystartowała w Galerii SFERA  kolejna edycja naszej akcji. Do niewielkiego happeningu  zaprosiliśmy uczniów SP nr 3 w Bielsku-Białej.

A już 26 i 27 stycznia pierwszy w tym roku Charytatywny Kiermasz Książek w Galerii SFERA.

Nasz nowy, niewielki happening przedstawia różnorodne aspekty akcji Książka wspiera bohatera. Promujemy w nim wspólne, ekologiczne działanie, wspieramy wolontariat i działania społeczne, a wszystko to robimy wszyscy RAZEM. Na pl. Bolka i Lolka postawimy 7 ogromnych książkowych zakładek, z których każda graficznie opisuje jeden aspekt naszej akcji. Będą nas w tym wspierali uczniowie SP nr 3.

A same zakładki  autorstwa artysty Wiesława Łysakowskiego zostaną wydrukowane i będzie je można otrzymać na kolejnym Charytatywnym Kiermaszu Książek 26 i 27 stycznia nabywając od nas książki.

Podsumowanie 2018 rok

Naszą akcję rozpoczęliśmy w roku 2018 i spotkała się ona z niezwykłym zainteresowaniem.  Dzięki akcji wsparliśmy już  1 510 dzieci z domów dziecka, świetlic środowiskowych i zaangażowanych szkół z Bielska-Białej, ale także z Żywca, Pszczyny, Kęt, Cieszyna. A zebrane środki pozwolą nam zrealizować jeszcze około 40 warsztatów ekologicznych, które będziemy organizować w domach dziecka, świetlicach środowiskowych i zaangażowanych szkołach w styczniu i lutym.

Cieszy nas także fakt docenienia akcji „Książka wspiera bohatera” i nominacji jej pomysłodawcy Wojciecha Owczarz w konkursie Dziennika Zachodniego na „Osobowość roku 2018”.

Plany na rok 2019

W roku 2019 już mamy zaplanowanych 10 Charytatywnych Kiermaszów z Galerią Sfera, ale akcja się rozwija. Mamy w planach jej realizację w Warszawie, Krakowie, Katowicach, a same książki już dla nas zbierają uczestnicy w ponad 50 miastach.

Partnerzy akcji

Cieszymy się, iż do ubiegłorocznych Partnerów akcji: Galerii Sfera, Zakładu Gospodarki Odpadami, Urzędu Miasta Bielska-Białej dołączyły firmy: Grupa Kęty i E-Words

Dlaczego Książka wspiera bohatera?

Akcja KSIĄŻKA WSPIERA BOHATERA jest dla tych, którzy lubią ludzi, książki i środowisko. To inicjatywa Fundacji Ekologicznej ARKA, która łączy w sobie kilka aspektów; ochrona środowiska, edukacja kulturalna i pomoc społeczna. Zbieramy od zaprzyjaźnionych osób i uczestników akcji niepotrzebne książki, organizujemy ich kiermasze dając im „drugie życie”, a za zebrane środki fundujemy bilety do kin, teatrów dzieciom z domów dziecka, świetlic środowiskowych oraz spełniamy ich zielone marzenia.

W akcji chodzi nam o promocję społecznych postaw, o pomoc różnorodnym inicjatywą obywatelskim, o budowanie wspólnoty, w której RAZEM robimy coś dla innych.  Każdy może zostać bohaterem na miarę swoich możliwości.

Pikniki edukacyjne z CBRE

15 kwiecień 2019
W planach mamy 10 akcji z Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej
Mamy dla was 5000 drzewek i 4000 kwiatków

LISTY DLA ZIEMI

8 kwiecień 2019
Ponad 130 tysięcy uczestników w tym roku z prawie 300 miejscowości, to największa akcja edukacji ekologicznej w Polsce!
Dzięki WAM uzbieraliśmy na zwierzęta 5700 zł!!! Dziękujemy wszystkim wolontariuszom i uczestnikom.
Dzieci i młodzież z domów dziecka i świetlic środowiskowych