Książka wspiera bohatera-nowa edycja

24 stycznia o godz.11.00 wystartowała w Galerii SFERA  kolejna edycja naszej akcji. Do niewielkiego happeningu  zaprosiliśmy uczniów SP nr 3 w Bielsku-Białej.

A już 26 i 27 stycznia pierwszy w tym roku Charytatywny Kiermasz Książek w Galerii SFERA.

Nasz nowy, niewielki happening przedstawia różnorodne aspekty akcji Książka wspiera bohatera. Promujemy w nim wspólne, ekologiczne działanie, wspieramy wolontariat i działania społeczne, a wszystko to robimy wszyscy RAZEM. Na pl. Bolka i Lolka postawimy 7 ogromnych książkowych zakładek, z których każda graficznie opisuje jeden aspekt naszej akcji. Będą nas w tym wspierali uczniowie SP nr 3.

A same zakładki  autorstwa artysty Wiesława Łysakowskiego zostaną wydrukowane i będzie je można otrzymać na kolejnym Charytatywnym Kiermaszu Książek 26 i 27 stycznia nabywając od nas książki.

Podsumowanie 2018 rok

Naszą akcję rozpoczęliśmy w roku 2018 i spotkała się ona z niezwykłym zainteresowaniem.  Dzięki akcji wsparliśmy już  1 510 dzieci z domów dziecka, świetlic środowiskowych i zaangażowanych szkół z Bielska-Białej, ale także z Żywca, Pszczyny, Kęt, Cieszyna. A zebrane środki pozwolą nam zrealizować jeszcze około 40 warsztatów ekologicznych, które będziemy organizować w domach dziecka, świetlicach środowiskowych i zaangażowanych szkołach w styczniu i lutym.

Cieszy nas także fakt docenienia akcji „Książka wspiera bohatera” i nominacji jej pomysłodawcy Wojciecha Owczarz w konkursie Dziennika Zachodniego na „Osobowość roku 2018”.

Plany na rok 2019

W roku 2019 już mamy zaplanowanych 10 Charytatywnych Kiermaszów z Galerią Sfera, ale akcja się rozwija. Mamy w planach jej realizację w Warszawie, Krakowie, Katowicach, a same książki już dla nas zbierają uczestnicy w ponad 50 miastach.

Partnerzy akcji

Cieszymy się, iż do ubiegłorocznych Partnerów akcji: Galerii Sfera, Zakładu Gospodarki Odpadami, Urzędu Miasta Bielska-Białej dołączyły firmy: Grupa Kęty i E-Words

Dlaczego Książka wspiera bohatera?

Akcja KSIĄŻKA WSPIERA BOHATERA jest dla tych, którzy lubią ludzi, książki i środowisko. To inicjatywa Fundacji Ekologicznej ARKA, która łączy w sobie kilka aspektów; ochrona środowiska, edukacja kulturalna i pomoc społeczna. Zbieramy od zaprzyjaźnionych osób i uczestników akcji niepotrzebne książki, organizujemy ich kiermasze dając im „drugie życie”, a za zebrane środki fundujemy bilety do kin, teatrów dzieciom z domów dziecka, świetlic środowiskowych oraz spełniamy ich zielone marzenia.

W akcji chodzi nam o promocję społecznych postaw, o pomoc różnorodnym inicjatywą obywatelskim, o budowanie wspólnoty, w której RAZEM robimy coś dla innych.  Każdy może zostać bohaterem na miarę swoich możliwości.

Wiemy, iż już nie możecie się doczekać ...
Dzięki WAM zebraliśmy 5220 zł dla Fundacji PSIA EKIPA
Na naszej akcji na zaproszenie ZGO pojawi się MIECIA!!!
Przynieś nam pluszaki i inne zabawki i pomóż ratować zwierzęta