Krzesła dla WOŚP - III edycja akcji

III edycja akcji „Krzesła dla WOŚP”

Wszystkie krzesła znalazły swoich nabywców. Przekazaliśmy kwote 4110 zł dla Wielkiej Orkietsry Świątecznej Pomocy. Dziękujemy wszystkim uczestnikom, Galerii Sfera, Zespołowi Szkół Plastycznych z Bielska-Białej. Osobne podziękowania dla wszystkich autorów krzeseł, którzy często w czasie wolnym przygotowywali krzesła na naszą licytację. Do zobaczenia za rok.

Galeria SFERA, Zespół Szkół Plastycznych oraz Fundacja Ekologiczna ARKA przygotowali trzecią edycję akcji „Krzesła dla WOŚP”. Tym razem tematem przewodnim był op art i iluzje optyczne. Realizacja projektu: klasa 3 Liceum Plastyczne Bielsko-Biała pod kierunkiem Agaty Ruman.

Tutaj możecie obejrzeć wszystkie wylicytowane krzesła:

Galeria SFERA wymieniając krzesła w swoim obiekcie postanowiła włączyć się w nurt tzw. upcyklingu. Do projektu zaproszony został Zespół Szkół Plastycznych, który w latach 2017-2018 wykonał kilkadziesiąt pięknych krzeseł.

W tym roku bielski Plastyk przygotował 18 unikalnych krzeseł.

Akcja wpisuje się w całoroczny projekt ARKI pt. „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zaplanowany jest cykl akcji, spotkań, zbiórek surowców promujący nowy system segregacji śmieci. W nowym podejściu do segregacji odpadów bardzo ważne jest ograniczanie ich wytwarzania czy „dawanie drugiego życia” naszym odpadom.

„ Cieszy nas, że możemy coraz więcej działań prowadzić w naszym mieście. Dzięki współpracy z Urzędem Miasta Bielska-Białej, Zakładem Gospodarki Odpadami czy Galeria SFERA przygotowaliśmy także w roku 2019 szereg akcji, które już znają bielszczanie Drzewko za surowce czy Listy dla Ziemi, Torba za surowce ale pojawią się także nowe pomysły – wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI – wśród tych nowych to właśnie Dajemy rzeczom drugie życie, Książka wspiera bohatera, Pluszaki ratują zwierzaki.

Jeździmy dla dzieci z domów dziecka i organizacji społecznych

23 marca Torba za surowce

19 marzec 2019
1000 unikalnych, ekologicznych toreb