Kompostownik Cud życia...

Specjalny samochód wyposażony w ekologiczne atrakcje, który dotarł już do 15 000 uczniów w miastach prezentując ciekawe warsztaty i lekcje ekologii dla uczniów w Województwie Śląskim. Wszystkie zajęcia w tym niecodziennym Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej pomyślano tak, by poprzez zabawę uczestnicy mogli uczyć się zasad funkcjonowania nowoczesnych instalacji ekologicznych. Warsztaty miały formę miasteczka ekologicznego na parkingu pod szkołą lub placu w centrum miasta.

Edukując prawie 2000 uczniów w Bielsku-Białej mówiliśmy o znaczeniu wody w ogrodzie oraz używaniu naszych przydomowych komostowników.

Przez okres wiosny spotkaliśmy  się z uczniami 10 szkół w Bielsku-Białej

10.05 spotkaliśmy się z 180 uczniami

1. Sarni Stok Szkoła Podstawowa nr 38 Filarowa 52, 43-300 Bielsko-Biała

04.04 spotkaliśmy się z 102 uczniami

Warsztaty składały się z gry przestrzennej- kompostownik cud życia tj gigantycznej gry planszowej, oraz ekologicznego domku jako warsztatu praktycznego z użyciem kompostownika, dzieci i młodzież gra w gry komputerowe o prawidłowej segregacji odpadów w gospodarstwach domowych w mobilnym busie gdzie prąd wytwarzany był tylko za pomocą paneli słonecznych (system fotowoltaiczny), bawiliśmy się również z wykorzystaniem planszy edukacyjnych oraz eko memmory-poznając nasze codzienne czynność dla ekologii.

15 maja odbyła się akcja medialna z sadzeniem roślin do ziemi pozyskanej z kompostowania o godz. 11.00 na placu przed Teatrem Polskim  w Bielsku-Białej Fundacja Ekologiczna ARKA zrealizowała akcję edukacyjną. Podczas akcji zostało rozpoczęte tworzenie ogrodu społecznego w multitap Środek.

Podczas inauguracji sadziliśmy z dziećmi z bielskich szkół wychodowane sadzonki słonecznika do doniczek z recyklingu. Do sadzenia wykorzystywaliśmy kompost z przydomowych kompostowników w ramach akcji „Kompostownik – cud życia”.

W tym roku sadzimy słoneczniki dla pszczół i zapylaczy, dla ptaków. I dla nas. Słonecznik to najbardziej słoneczna roślina. W tych pochmurnych dniach potrzebujemy więcej słońca.

Akcja edukacyjna promująca zakładanie ekologicznych ogrodów owocowo – warzywnych. Produkując owoce i warzywa we własnym ogrodzie w sposób przyjazny dla środowiska mamy zdrowszą żywność i ogromną satysfakcję. I postępujemy bardzo ekologicznie.

OWOCE i WARZYWA to źródło witamin i związków mineralnych niezbędnych do zdrowego życia. OGRÓD to miejsce odpoczynku, wytchnienia. Żeby żyć musimy się odżywiać. zdrowe jedzenie jest bardzo ważne, a ogród może być miejscem bardzo pięknym. Ogród owocowo-warzywny może być piękny i pożyteczny. Do zakładania takich ogrodów zachęca Fundacja Ekologiczna ARKA. Założenie własnego ogrodu i doglądanie go, to doskonały pretekst do rozmów o tym czym się karmimy, do czego służy nam jedzenie, czym jest wszechobecna konsumpcja, co to jest rolnictwo przemysłowe i w jaki sposób niszczy środowisko naturalne poprzez ograniczanie bioróżnorodności. Własnoręczne wysianie warzyw, posadzenie drzew i krzewów owocowych pokaże dzieciom, że pokarm to nie tylko sterylnie zapakowane, krzyczące sztucznymi barwami produkty w supermarketach, ale część świata przyrody, którą możemy wykorzystywać z poszanowaniem jej zasad. Własny ogród owocowo-warzywny może stać się oazą, ale także pracownią naukową w plenerze.

ARKA NAGRODZONA

14 czerwiec 2017
Zostaliśmy nagrodzeni przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach

ARKA w trasie

7 czerwiec 2017

DZIEŃ ZDROWY

26 maj 2017
Ekologia i zdrowie.
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.