Kolejna akcja DRZEWKO ZA SUROWCE

Fundacja Ekologiczna ARKA zaprasza: DRZEWKO ZA SUROWCE!!!

Na uczestników czeka 5000 sadzonek drzew i 4000 sadzonek kwiatów.

DRZEWKO ZA SUROWCE

13 kwietnia w Centrum Handlowym SARNI STOK odbędzie się w godz. 9.00-17.00  kolejna zbiórka surowców wtórnych.

W tym roku organizowana jest pod hasłem „Sadzimy tlen”, a uczestnicy będą zachęcani do przysyłania relacji z sadzenia otrzymanych drzewek i umieszczania ich na Europejskiej Mapie Drzew.

W ten sposób Arka promuje także swój nowy projekt, w którym zachęcamy wszystkich do sadzenia drzew. To jedna z najlepszych rzeczy, które możemy zrobić dla łagodzenia zmian klimatycznych.

Jak pisze portal „Dla Klimatu” - Łącznie lasy Ziemi zaspokajają połowę zapotrzebowania na tlen wszystkich ludzi i zwierząt, produkując go rocznie około 26 mld ton. Średnio typowe drzewo absorbuje odpowiednio 1 tonę dwutlenku węgla na każdy metr sześcienny przyrostu i produkuje przy tym 727 kg życiodajnego tlenu. Na podstawie wielu badań w zakresie intensywności procesu fotosyntezy wynika, że z 1 m2 powierzchni liściowej drzew i krzewów dostaje się do powietrza atmosferycznego w ciągu okresu wegetacyjnego od 0,5 do ponad 1 kg czystego tlenu (O2). Do drzew dostarczających największe ilości tlenu należą: buk pospolity (1,1 kg), klon (1,1 kg), robinia akacjowa (1,1 kg), wierzba krucha i dąb (0,8 kg), lipa i jesion (0,7 kg). Podobne ilości tlenu wydzielają drzewa szpilkowe, takie jak sosna. Jedno drzewo produkuje w ciągu roku tyle tlenu, ile zużywa człowiek w ciągu 2 lat życia. Warto wspomnieć, iż człowiek w procesie oddychania wykorzystuje w ciągu doby 14-18 m3 powietrza, a zużycie tlenu waha się w zależności od aktywności fizycznej od 60 do ponad 200 g.

Przynieść nam surowce, a otrzymasz sadzonkę drzewa (gruszy dzikiej, jodły, świerka, lipy i sosny)  lub kwiatka (bratki i stokrotki).

Partnerem akcji jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach. W akcji biorą udział leśnicy z nadleśnictw: Bielsko, Ustroń, Węgierska Górka i Wisła

.Zachęcamy wszystkich do zbiórki surowców wtórnych, które 13 kwietnia będzie można wymienić na sadzonki drzew lub kwiatów.  Każdy, kto przyniesie do CH Sarni Stok-  20 puszek lub 20 butelek (PET lub szklanych), a także 10 kg makulatury otrzyma od leśników sadzonkę drzewka. Podczas akcji  zbieramy także elektrośmieci.

Zebrane surowce zostaną sprzedane, a  za środki kupione rowery dla dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych w ramach naszej akcji rowerpomaga.pl

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu edukacji ekologicznej „Wszystkie kolory recyklingu” realizowanego z Miastem Bielsko-Biała oraz Zakładem Gospodarki Odpadami ZGO.

Dodatkowe informacje:

Anna Sobańska – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel.  692 318 612

Przynieść nam surowce i odbierz ekologiczne, unikalne torby
W akcji Rower Pomaga przejechaliśmy już ponad 60 milionów kilometrów

Dajemy Rzeczom Drugie Życie

10 paźdzernik 2019
Znowu wspólnie z Zakładem Gospodarki Odpadami otwieramy nasz Zielony Kontener

ZIELONA RĘKA - już działamy!!!

10 paźdzernik 2019
Już prawie 50 tysięcy uczestników