SUKCES! Dzięki WAM udało się zebrać 5100 zł.

Rekordowa ilość zabawek w akcji „Pluszaki ratują zwierzaki

Fundacja ekologiczna ARKA zaprasza na kiermasz 22 czerwca w godz. 9.00-21.00 do Galerii Sfera. Mamy dla Was ponad 1,5 tysiąca  zabawek, gier, pluszaków,  puzzli, maskotek itd już od … 1 zł.

Pozyskane środki przeznaczamy na wsparcie bielskiego Stowarzyszenia KOTEŁKOWA DRUŻYNA .

- Pierwsza edycja akcji byłą dla nas ogromnym zaskoczeniem. Nie spodziewaliśmy się także ogromnego zaangażowania wolontariuszy, uczestników kiermaszu charytatywnego i samego efektu w postaci 5 700 zł które zasiliło bielską fundacje Mysikrólik– wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI – to duża satysfakcja, iż proponujemy akcje, które spotykają się z tak dużym i pozytywnym odbiorem”.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

Ważnym elementem akcji jest jej część edukacyjna. Do każdego pluszaka będzie dołączona metka edukacyjna. Oprócz edukacji ekologicznej w zakresie odpadów, chcemy edukować uczestników, dzięki współpracy z Kotełkową Drużyną,  odnośnie problemów ochrony zwierząt.

Pluszaki  i inne zabawki zostały  wyczyszczone przez ponad 15 wolontariuszy (wyprane często w ekologicznym proszku z dodatkiem ekologicznych olejków). Wysuszone na  słońcu, wyczesane. Teraz czas na Was. Zainteresowanie akcją jest ogromne, a wybór zabawek jeszcze większy. Liczymy na wasz udział!!!

Partnerami akcji są: Urząd Miasta Bielska-Białej oraz Galeria SFERA.

Informacje: Wojciech Owczarz, w.owczarz@fundacjaarka.pl, 609 267 020

Spędzaj wakacje na rowerze i dołącz do akcji rowerpomaga.pl
Przywieź nam niepotrzebne rzeczy! Pomóż dzieciom z domów dziecka …
Mnóstwo książek na wakacje w Galerii Sfera

Konkurs rozstrzygnięty!!!

17 czerwiec 2019
Gratulujemy wszystkim laureatom konkursu Listy dla Ziemi!.
Zapraszamy na jedną z Waszych ulubionych akcji