Grafficiarze nawołują - Ratujmy Beskidzkie Lasy

Beskidzkim lasom grozi katastrofa. Masowo obumierają drzewa świerkowe. Może to doprowadzić do różnorodnych problemów przyrodniczych i społecznych. Przyczyn jest kilka. Sadzenie złych gatunkowo drzew świerkowych, ocieplenie klimatu, inwazja kornika czy też ogromny rozwój opienki niszczącej świerkowe systemy korzeniowe. Niezbędna jest wieloletnia akcja wycinki drzew świerkowych i sadzenia na ich miejsce rodzimych gatunków, m.in. buka, jodły.

Fundacja Ekologiczna Arka organizuje graffiti jam -
27 sierpnia 2008 rok w Bielsku-Białej na ścianach garaży przy Szpitalu Wojewódzkim.
Zapraszamy o godz. 12.00, kiedy będzie można oglądać artystów przy pracy jak i już gotowe prace.

W wydarzeniu wezmą udział zarówno uznani artyści plastycy :
- Wiesław Łysakowski, absolwent ASP w Krakowie, wydział grafiki w Katowicach.
jak i młodzi twórcy zajmujący się sztuką ulicy i graffiti z Warszawy:
- PCA oraz INK – jedna z nielicznych dziewczyn na scenie graffiti.
- Maped - znany między innymi ze współpracy z takimi organizacjami jak Greenpeace i Amnesty International.
- Bielskie środowisko twórców graffiti reprezentować będą KIS, 3Fala oraz grupa Graffiti Girls

W bielskim Kinopleksie prezentowana jest już wystawa Wiesława Łysakowskiego i Dariusza Paczkowskiego przygotowana przez Fundację Ekologiczna Arka pod tytułem Ratujmy Beskidzkie Lasy, którą będzie można oglądać przez najbliższe dwa tygodnie. Wystawa składa się z szokujących fotomontaży opisujących zarówno problem beskidzkich lasów jak i rolę drzew w naszym życiu.

Chcemy dotrzeć do ludzi z informacją dotyczącą sytuacji w beskidzkich lasach, dlatego korzystamy z graffiti jako jednego ze sposobów na prowadzenie edukacji ekologicznej.
Kampania „Ratujmy beskidzkie lasy” ma wesprzeć leśników w przebudowie lasów świerkowych w Beskidach. W miejsce monokultur świerkowych musimy sadzić lasy wielogatunkowe. Głównym wydarzeniem będzie sadzenie jesienią modelowego lasu przez artystów, lokalnych liderów, dziennikarzy i młodzież szkolną – powiedział Wojciech Owczarz, prezes Fundacji Ekologicznej Arka.

\"Więcej na >>\":[http://www.fundacjaarka.pl/programy/ratujmy-beskidzkie-lasy]

##Relacje w mediach:

\"Telewizja Silesia, Drzewa jak Malowane >>\":[http://www.tvs.pl/informacje/4301/]

\"Bielska Telewizja Internetowa, Graffiti jam >>\":[http://www.tv.bielsko.biala.pl/graffitti_jam_1661.html]

\"POLSKA Dziennik Zachodni, Grafficiarze ratują beskidzkie lasy >>\":[http://slask.naszemiasto.pl/turystyka/aktualnosci/890415.html]

\"Gazeta Wyborcza, Namalowali graffiti o beskidzkich lasach >>\":[http://miasta.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,5635402,Namalowali_graffiti_o_beskidzkich_lasach.html]

\"Radio Bielsko, Na ratunek lasom >>\":[http://www.radio.bielsko.pl/index.php?plik=pokaz_newsa&id=2404]

\"Komunalny.pl, Grafficiarze chcą ratować beskidzkie lasy >>\":[http://www.komunalny.pl/index.php?name=article&op=show&id=3688]

\"Bielsko.Biała.pl, Graffiti o beskidzkich lasach >>\":[http://www.bielsko.biala.pl/13374,aktualnosci]

\"Radio Katowice, Graffiti jam >>\":[http://www.radio.katowice.pl/wiadomosci,10,9825-graffiti-jam.html]

\"Przewodnik.onet.pl, Lasom w Beskidach grozi katastrofa >>\":[http://przewodnik.onet.pl/38,1596,1814140,news.html]

\"onet.plPodróże >>\":[http://podroze.onet.pl/1814140,wiadomosci.html]
Program Ratujmy Beskidzkie Lasy prowadzony przez Fundacja Ekologiczna Arka jest dofinansowawy przez: Wojewódzki Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach oraz Fundusz Inciatyw Obywatelskich. Partnerem programu są Lasy Państwowe.
Dziękujemy firmie Farby Kabe za farbę podkładową.

ZIELONA RĘKA 2021

20 listopad 2020
Już w pierwszym roku działania programu uczestniczyło w nim 518 572 osób. W 2021 planujemy aż 10 akcji!!!
Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy czyste powietrze - 9.11