DZIĘKUJEMY!!!

VII edycja akcji  „Zabawki ratują zwierzaki”

17 października odbył się w Galerii SFERA  kolejny Charytatywny Kiermasz Zabawek. Tym razem całkowity dochód z kiermaszu trafi do Fundacji PSIA EKIPA.

Przynieś nam do Punktu Informacyjnego Galerii SFERA niepotrzebne zabawki, gry, puzzle, klocki, książki dla dzieci …. i pomóż w ratowaniu prawdziwych, potrzebujących zwierząt.

NASTĘPNY kIERMASZ JUŻ W LSITOPADZIE!!!

- Mamy coraz więcej problemów z naszymi odpadami. Wiszą nam nami kary za niedotrzymanie limitów odzysku surowców wtórnych, które sami wynegocjowaliśmy wcześniej w Brukseli. Mimo czasami ogromnych inwestycji i wysiłków firm odpowiedzialnych za gospodarkę odpadami często nasze zaangażowanie i wiedza jak właściwie segregować odpady, jest niewielka. Dlatego każda akcja, która choć w minimalnym stopniu uczy nas nowoczesnego postępowanie z odpadami jak bardzo ważna. A najlepsze są te odpady, których nie wytwarzamy -   wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty.

Warto zaznaczyć, iż dotychczas zorganizowaliśmy 6 edycji akcji, w których uzbieraliśmy aż 28 500 zł. Środki te trafiły do organizacji na co dzień ratujących zwierzęta w okolicach Bielska-Białej.  Wsparcie otrzymały: Ośrodek Rehabilitacji "Mysikrólik" Na Pomoc Dzikim ZwierzętomStowarzyszenie KOTełkowa DrużynaFundacja Psia Ekipa oraz Fundacja Przystań Ocalenie prowadząca schronisko dla zwierząt pod Pszczyną.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje zabawki i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

Partnerami akcji są: Galeria Sfera, Urząd Miasta Bielska-Białej oraz Zakład Gospodarki Odpadami.

RE - Ratujemy zwierzęta

21 marzec 2021
Wyślij nam niepotrzebne książki, zabawki, upominki, gry, puzzle i pomóż ratować zwierzęta!

KWIATY ZAMIAST ŚMIECI

16 marzec 2021
Posprzątaj śmieci i otrzymaj paczkę nasion kwiatów przyjaznych dla pszczół
Dotychczas przekazaliśmy dzieciom z domów dziecka ponad 300 rowerów
To niesamowite, ale RAZEM tworzymy największy program aktywnej edukacji ekologicznej w Polsce!!!
Zorganizuj u siebie kiermasz niepotrzebnych rzeczy i pomóż ratować zwierzęta!