DZIĘKUJEMY!!!

VII edycja akcji  „Zabawki ratują zwierzaki”

17 października odbył się w Galerii SFERA  kolejny Charytatywny Kiermasz Zabawek. Tym razem całkowity dochód z kiermaszu trafi do Fundacji PSIA EKIPA.

Przynieś nam do Punktu Informacyjnego Galerii SFERA niepotrzebne zabawki, gry, puzzle, klocki, książki dla dzieci …. i pomóż w ratowaniu prawdziwych, potrzebujących zwierząt.

NASTĘPNY kIERMASZ JUŻ W LSITOPADZIE!!!

- Mamy coraz więcej problemów z naszymi odpadami. Wiszą nam nami kary za niedotrzymanie limitów odzysku surowców wtórnych, które sami wynegocjowaliśmy wcześniej w Brukseli. Mimo czasami ogromnych inwestycji i wysiłków firm odpowiedzialnych za gospodarkę odpadami często nasze zaangażowanie i wiedza jak właściwie segregować odpady, jest niewielka. Dlatego każda akcja, która choć w minimalnym stopniu uczy nas nowoczesnego postępowanie z odpadami jak bardzo ważna. A najlepsze są te odpady, których nie wytwarzamy -   wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to doskonały pomysł jak z niepotrzebnych rzeczy stworzyć działanie, z którego wszyscy są zadowoleni. Zarówno osoby oddające zabawki, jak i te nabywające je po bardzo okazyjnych cenach, jak i na końcu organizacje ratujące zwierzęta, odnoszą z tej akcji wymierne efekty.

Warto zaznaczyć, iż dotychczas zorganizowaliśmy 6 edycji akcji, w których uzbieraliśmy aż 28 500 zł. Środki te trafiły do organizacji na co dzień ratujących zwierzęta w okolicach Bielska-Białej.  Wsparcie otrzymały: Ośrodek Rehabilitacji "Mysikrólik" Na Pomoc Dzikim ZwierzętomStowarzyszenie KOTełkowa DrużynaFundacja Psia Ekipa oraz Fundacja Przystań Ocalenie prowadząca schronisko dla zwierząt pod Pszczyną.

Akcja Zabawki ratują zwierzaki to naprawdę duże społeczne działanie i dlatego dziękujemy wszystkim oddającym swoje zabawki, uczestnikom akcji a przede wszystkim wolontariuszom przynoszącym swoje zabawki i pomagającym w organizacji samego kiermaszu.

To kolejny pomysł wpisujący się nasz program edukacyjny „Dajemy rzeczom drugie życie”, w którym zachęcamy do nowoczesnego i odpowiedzialnego podejścia do naszych odpadów. Wiele rzeczy możemy naprawić lub przekazać organizacji społecznej.  Coraz bardziej popularne jest podejść do naszych odpadów według zasady 5R, a jedną z tych zasad jest REUSE, czyli używanie rzeczy ponownie. Zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób. W ten sposób budujemy kulturę produkcji mniejszej liczby odpadów i wpływamy na stan naszej planety.

Partnerami akcji są: Galeria Sfera, Urząd Miasta Bielska-Białej oraz Zakład Gospodarki Odpadami.

ZIELONA RĘKA 2021

20 listopad 2020
Już w pierwszym roku działania programu uczestniczyło w nim 518 572 osób. W 2021 planujemy aż 10 akcji!!!
Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

Sadzimy czyste powietrze - 9.11

12 paźdzernik 2020
Już wkrótce startuje nasza nowa akcja
Początkiem listopada startujemy!