Drzewko za surowce

ZAPRASZAMY!!!

Fundacja Ekologiczna ARKA zaprasza:

Rekordowa ilość sadzonek drzew i kwiatów w akcji DRZEWKO ZA SUROWCE do rozdania!!!

Na uczestników czeka 5000 sadzonek drzew i 6000 sadzonek kwiatów.

DRZEWKO ZA SUROWCE

14 kwietnia w Centrum Handlowym SARNI STOK odbędzie się w godz. 9.00-17.00  kolejna zbiórka surowców wtórnych.

W tym roku organizowana jest pod hasłem „Sadzimy drzewa”, a uczestnicy będą zachęcani do przysyłania relacji z sadzenia otrzymanych drzewek.

Przynieść nam surowce, a otrzymasz sadzonkę drzewa (modrzewi, świerków, buków, jodeł, jaworów, lip oraz sosen)  lub kwiatka (bratki i stokrotki).

Partnerem akcji jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach.W akcji biorą udział leśnicy z nadleśnictw: Bielsko, Ustroń, Węgierska Górka i Wisła

W czasie trwania akcji na stoisku leśników będzie można zasięgnąć informacji na temat pielęgnacji sadzonek poszczególnych gatunków drzew i dowiedzieć się więcej o tegorocznych akcjach sadzenia lasu w Beskidach organizowanych w ramach ogólnopolskiej kampanii „1000 drzew na minutę”. Na stoisku leśników będzie można także dostać bezpłatne foldery i wydawnictwa poświęcone  walorom przyrodniczym Beskidu Śląskiego i Żywieckiego.

Zachęcamy wszystkich do zbiórki surowców wtórnych, które 14 kwietnia będzie można wymienić na sadzonki drzew lub kwiatów.  Każdy, kto przyniesie do CH Sarni Stok-  20 puszek lub 20 butelek (PET lub szklanych), a także 10 kg makulatury otrzyma od leśników sadzonkę drzewka.

Podczas akcji  zbieramy także elektrośmieci.

Zebrane surowce zostaną sprzedane, a  za środki kupione rowery dla dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych w ramach naszej akcji rowerpomaga.pl

Akcja organizowana jest w ramach całorocznego programu edukacji ekologicznej „Wszystkie kolory recyklingu” realizowanego z Miastem Bielsko-Biała oraz Zakładem Gospodarki Odpadami ZGO.

Pikniki edukacyjne z CBRE

15 kwiecień 2019
W planach mamy 10 akcji z Mobilnym Centrum Edukacji Ekologicznej
Mamy dla was 5000 drzewek i 4000 kwiatków

LISTY DLA ZIEMI

8 kwiecień 2019
Ponad 130 tysięcy uczestników w tym roku z prawie 300 miejscowości, to największa akcja edukacji ekologicznej w Polsce!
Dzięki WAM uzbieraliśmy na zwierzęta 5700 zł!!! Dziękujemy wszystkim wolontariuszom i uczestnikom.
Dzieci i młodzież z domów dziecka i świetlic środowiskowych