Drzewko za surowce 2020

Drodzy mieszkańcy dziękujemy bardzo za Wasze liczne i pozytywne uczestnictwo w naszej wspólnej akcji Drzewko za surowce.
Zebraliśmy razem :
9 ton 460 kg makulatury
1 tonę 460 kg szkła
3 tony elektroodpadów
185 kg aluminium
480 kg pet
185 kg baterii
Rozdaliśmy 4000 bratków i prawie 5000 drzewek leśnych. Dziękujemy naszym partnerom ZGO Zakład Gospodarki Odpadami w Bielsku-Białej, Lasom Państwowym Nadleśnictwo Bielsko i Nadleśnictwo Ustroń oraz gospodarzom akcji Centrum Handlowe Miastu Bielsko-Biała.
Szczególne podziękowania kierujemy w stronę wolontariuszy i pomocników w tym drużyna z Świetlica

Fundacja Ekologiczna ARKA zaprasza: DRZEWKO ZA SUROWCE!!!

Na uczestników czeka rekordowa ilość 5000 sadzonek drzew i 4000 sadzonek kwiatów.

12 września w Centrum Handlowym SARNI STOK odbędzie się w godz. 9.00-17.00  kolejna zbiórka surowców wtórnych.

W tym roku uczestnicy będą zachęcani do przysyłania relacji z sadzenia otrzymanych drzewek i umieszczania ich na Ogólnopolskiej Mapie Drzew na stronie www.sadzimytlen.pl  W ten sposób Arka promuje także swój projekt SADZIMY TLEN, w którym zachęcamy wszystkich do sadzenia drzew. To jedna z najlepszych rzeczy, które możemy zrobić dla łagodzenia zmian klimatycznych.

Od startu akcji w 2007 roku współpracując z leśnikami i CH SarniStok rozdaliśmy 92 tysiące sadzonek drzew i kwiatów! Dzięki temu przyczyniliśmy się do powstania zielonych terenów w Bielsku-Białej i okolicach. Jesteśmy dumni, że pomagacie nam promować ekologię i sadzenie drzew.

Ostatnie badania fińskich naukowców dowodzą, iż każdego roku jedno dorosłe drzewo pochłania rocznie 6-7 kg dwutlenku węgla. Łącznie lasy Ziemi zaspokajają połowę zapotrzebowania na tlen wszystkich ludzi i zwierząt, produkując go rocznie około 26 mld ton.

8 TON każdego roku

Każdy z nas rocznie emituje 8 ton CO2. Bądź odpowiedzialny za los Ziemi oraz Twoich dzieci i wnuków. Wpłać darowiznę i pomóż nam sadzić drzewa. Jeżeli w tym roku posadziłeś swoje drzewa to dopisz je na SadzimyTlen.pl

Przynieść nam surowce, a otrzymasz sadzonkę drzewa  lub kwiatka (bratki).

Partnerem akcji jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach, Miasto Bielsko-Biała oraz Zakład Gospodarki Odpadami.. W akcji biorą udział leśnicy z nadleśnictw: Bielsko, Ustroń, Węgierska Górka i Wisła

.Zachęcamy wszystkich do zbiórki surowców wtórnych, które 12 września będzie można wymienić na sadzonki drzew lub kwiatów.  Każdy, kto przyniesie do CH Sarni Stok-  20 puszek lub 20 butelek (PET lub szklanych), a także 10 kg makulatury otrzyma od leśników sadzonkę drzewka. Podczas akcji  zbieramy także elektrośmieci.

Zebrane surowce zostaną sprzedane, a  za środki kupione rowery dla dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych w ramach naszej akcji rowerpomaga.pl

Dodatkowe informacje:

Anna Sobańska – Fundacja Ekologiczna ARKA, tel.  692 318 612

ZIELONA RĘKA 2021

20 listopad 2020
Już w pierwszym roku działania programu uczestniczyło w nim 518 572 osób. W 2021 planujemy aż 10 akcji!!!
Zapraszamy do Galerii SFERA i na PSZOK
ROWER POMAGA. Stwórz z nami największą w Polsce akcję spoleczno-rowerową!!!

DZIĘKUJEMY!!!

19 paźdzernik 2020
Aż 3250 zł dzięki WAM mamy z akcji Zabawki ratują zwierzaki dla Fundacji Psia Ekipa

Sadzimy czyste powietrze - 9.11