7.09 - Dajemy Rzeczom Drugie Życie

Zapraszamy  7 września  na kolejny w tym roku Charytatywny Kiermasz Ekologiczny w godz. 11.00-15.00  do PSZOK.

Partnerem akcji są: Miasto Bielsko-Biała, Biuro Gospodarki Odpadami oraz Zakład Gospodarki Odpadami  - ZGO.

Fundacja ekologiczna Arka zbiera od uczestników  niepotrzebne rzeczy (m.in. gry, zabawki, upominki, sprzęt sportowy i wiele innych – przykładowa lista w załączeniu) i raz w miesiącu w sobotę w PSZOK organizowany jest charytatywny kiermasz.

„Cieszy nas możliwość organizowania akcji lokalnej, nowoczesnej i tradycyjnie łączącej tematykę ekologiczną z społeczną. Super, że możemy robić coś lokalnie spotykając się z pozytywnym i ogromnym zainteresowaniem, a jeszcze możemy promować nowoczesne rozwiązania gospodarki zeroodpadowej.” – Wojciech Owczarz.

Każdy z nas ma w domu niepotrzebne rzeczy. Wyrzucić szkoda, a zbiera się ich coraz więcej. Teraz proponujemy dobre rozwiązanie. Można je przywieźć do PSZOK, a my damy im drugie życie i jeszcze pomożemy potrzebującym dzieciom. W ramach akcji będziemy zbierać od uczestników niepotrzebne rzeczy, organizować ich kiermasze, a pozyskane środki przeznaczać dla dzieci z domów dziecka, świetlic środowiskowych, szkół na różnorodne zajęcia edukacyjne.

„To naturalne, że dołączamy się do tej inicjatywy, która idealnie wpisuje się w ustaloną hierarchię postępowania z odpadami. Nowoczesna gospodarka odpadami to przede wszystkim zapobieganie powstawania odpadów u źródła, ponowne ich wykorzystywanie np. poprzez danie im „drugiego życia”, a dopiero później  selektywna zbiórka oraz przekazanie odpadów do recyklingu” – przekonuje Wiesław Pasierbek – Prezes Zarządu ZGO S.A. w Bielsku-Białej

Wszyscy zainteresowani mogą cały czas nam przywozić rzeczy na akcję w godzinach pracy PSZOK. Rzeczy te będą gromadzone w naszym Zielonym Kontenerze.

Przynieść nam surowce i odbierz ekologiczne, unikalne torby
W akcji Rower Pomaga przejechaliśmy już ponad 60 milionów kilometrów

Dajemy Rzeczom Drugie Życie

10 paźdzernik 2019
Znowu wspólnie z Zakładem Gospodarki Odpadami otwieramy nasz Zielony Kontener

ZIELONA RĘKA - już działamy!!!

10 paźdzernik 2019
Już prawie 50 tysięcy uczestników