Drugie życie książek

Staruje ogólnopolska zbiórka książek

Zapraszamy wszystkich miłośników ludzi, książek i środowiska

DAJEMY  KSIĄŻKOM DRUGIE ŻYCIE

12 stycznia o godz.11.00 w Katowicach na pl. Kwiatowym (przy budynku urzędu miasta) organizujemy inaugurację ogólnopolskiej zbiórki książek na cele ekologiczne i społeczne.

„To niesamowite jak niepotrzebne, często przeszkadzające nam w domach książki zamieniamy na rosnące w całej Polsce drzewa czy zadowolone z wyjścia do kina dzieci z domów dziecka- wyjaśnia Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji - cieszymy się także, że dzięki akcji udało się nam kupić tylko w zeszłym roku 1075 takich biletów do kina”.

Zachęcamy do dołączenia do ogólnopolskiej zbiórki książek. Wykorzystamy je w  naszych dwóch akcjach.

„Książka za drzewo”, w której uczestnicy za posadzone drzewa otrzymują od nas wcześniej zebrane książki.  Już podczas pierwszej akcji posadziliśmy 4 719 drzew, a następna akcja startuje w kwietniu. Więcej  https://ksiazkazadrzewo.pl/

„Książka wspiera bohatera” , w  której organizujemy kiermasze książek, a  za pozyskane środki pomagamy dzieciom z  domów dziecka, świetlic środowiskowych. Organizujemy dla nich darmowe wyjścia do kina, teatru, warsztaty edukacyjne. Z akcji skorzystało już prawie 6000 dzieci.

Więcej http://ksiazkawspierabohatera.pl/

Każdy może z nami zbierać książki

Zachęcamy do włączenia się do zbiórki książek przedszkola i szkoły, urzędy miast i gmin, organizacje i instytucje. Szczególnie zachęcamy do udziału w akcji firmy w ramach wolontariatu pracowniczego. Dla uczestników akcji przygotowane są plakaty, banery, instrukcje oraz informacje o bezpłatnym kurierze, który odbierze od Was książki.

Jakie książki zbieramy

Zbieramy:

Książki dla dzieci, młodzieży i dorosłych. • Książki kucharskie, przewodniki, poradniki itp. • Książki wydane po 1990 roku. • Książki nowe lub używane w dobrym stanie.

Nie zbieramy:

Lektur i podręczników szkolnych. • Podręczników informatycznych, encyklopedii, słowników, kodeksów. • Czasopism i gazet. • Książek religijnych.

Partnerzy akcji

Grupa Kęty, Aluprof, Alupol, Rekopol, Galeria Sfera oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

Zielona Ręka 2022

27 styczeń 2022
Już ponad 500 tysięcy uczestników

Krzesła dla WOŚP po raz 6

25 styczeń 2022
Licytacja 30.01 godz. 15.00 Galeria SFERA
Dołącz do akcji, w której rowerowe kilometry zamieniamy na jedzenie, warzywa, dla zwierząt!

Zielona Ręka - dziękujemy

2 listopad 2021
W naszym programie aktywnej edukacji ekologicznej w roku 2021 uczestniczyło ... aż 730 tysięcy 237 uczestników

ARKA ocalona