Choinki Nadziei wystartowały w Bielsku

W śąrodę 30 listopada o godz. 11.00 na placu Chrobreg Fundacja Ekologiczna ARKA  wystartowała z dwunastą  edycją ogólnopolskiej akcji „Choinki Nadziei”. Pojawiły się choinki zasilane prądem wytworzonym przez pedałujących na rowerach uczniów bielskich szkół.

W akcji wzięły udział: Gimnazjum Plastyczne, SP nr 2 oraz Szkoła Podstawowa "Kopalinski". Uczniowie przygotowali także ekologiczne ozdóby na choinki.

Dziękujemy mediom za promocję. Poniżej wybrane linki do informacji medialnych.

Start akcji

Podczas akcji  zostanie rozstawionych siedem naturalnych choinek do których podłączone będą rowery wytwarzające prąd. Uczniowie z bielskich szkół najpierw ozdobią świąteczne drzewka, a następnie rozświetlą je pedałując na specjalnych rowerach. Wytworzą w ten sposób prąd, który zasili energooszczędne oświetlenie choinkowe.

Nasza akcja łączy dwie tematyki: społeczną i ekologiczną. Zachęcamy do organizowania wydarzeń świątecznych w domach dziecka i domach opieki społecznej. Promujemy tzw. ekologiczne święta: zachęcamy do oszczędzania energii, ograniczenia odpadów, używania naturalnych choinek i nie marnowania jedzenia – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

W roku 2016 akcja organizowana jest w szczególności w Województwie Śląskim, a jej partnerem jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach.

Choinki w całym kraju

Akcja promuje również działania przygotowywane w szkołach i realizowane przed okresem świątecznym. Jej celem jest zachęcenie szkół podstawowych z całego kraju do organizowania świątecznej akcji w swoich miejscowościach.

W tym roku już po raz 12 organizujemy w czasie przedświątecznym naszą „choinkową” akcję. Jej głównym celem jest kształtowanie szlachetnych i otwartych postaw wśród młodych ludzi. Cieszymy się, że każdego roku angażują się w nią całkowicie bezinteresownie dzieci i młodzież szkolna z całego kraju. W sumie jest to kilkaset szkół, które przygotowują programy świąteczne dla ponad dziesięciu tysięcy starszych osób. Również i w tym roku do wielu domów opieki społecznej i domów dziecka trafią naturalne choinki podarowane przez leśników dodaje Wojciech Owczarz.

Fundacja Ekologiczna ARKA razem z  Lasami Państwowych i szkołami podstawowymi organizuje akcję od 2005 roku. W roku 2016 akcja organizowana jest głównie w Województwie Śląskim, a jej partnerem jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach.

10 marca na Placu Chrobrego w Bielsku-Białej zainaugurowaliśmy III edycję ogólnopolskiej akcji "Rower Pomaga". Wraz z uczniami bielskiej Szkoły Podstawowej nr 3 ułożyliśmy wielkie serce z 50 ...
3 marca w ośrodku ARKI odbyła się inauguracja międzynarodowego programu Drzewa Zjednoczonej Europy. Podczas wydarzenia posadziliśmy w naszym ogrodzie pierwsze Drzewo Zjednoczonej Europy.
Fundacja Ekologiczna Arka startuje z nowym projektem – Drzewa Zjednoczonej Europy. Międzynarodowy program będzie łączył tematykę ekologiczną z integracją europejską.
Ponad tysiąc uczniów wzięło udział w prelekcjach „Kochasz dzieci – nie pal śmieci" zorganizowanych przez Urząd Miasta i Gminy w Niepołomicach. Ich tematem była niska emisja i jakość powietrza, ...
Rozpoczęliśmy nabór do Listów dla Ziemi 2017! Piąta edycja akcji będzie łączyła tematykę niskiej emisji i gospodarki odpadami, a jej celem tradycyjnie już będzie edukacja ekologiczna dzieci i ...
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.