Choinki nadziei. radość, edukacja i nadzieja.

Nasza akcja łączy dwie tematyki: społeczną i ekologiczną. Zachęcamy do organizowania wydarzeń świątecznych w domach dziecka i domach opieki społecznej. Promujemy tzw. ekologiczne święta: zachęcamy do oszczędzania energii, ograniczenia odpadów, używania naturalnych choinek i nie marnowania jedzenia – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

W tym roku już po raz jedenasty organizujemy w czasie przedświątecznym naszą „choinkową” akcję. Jej głównym celem jest kształtowanie szlachetnych i otwartych postaw wśród młodych ludzi. Cieszymy się, że każdego roku angażują się w nią całkowicie bezinteresownie dzieci i młodzież szkolna z całego kraju. W sumie jest to kilkaset szkół, które przygotowują programy świąteczne dla ponad dziesięciu tysięcy starszych osób. Również i w tym roku do wielu domów opieki społecznej i domów dziecka trafią naturalne choinki podarowane przez leśników, ogrodników itd

Listy dla Ziemi

26 kwiecień 2017
Cała Polska listy pisze. Razem dbamy o Ziemię.
29 marca na placu Chrobrego w Bielsku-Białej odbyła się kolejna akcja Drzewa Zjednoczonej Europy.

Drzewko za surowce

31 marzec 2017
Już 1 kwietnia zapraszamy na Sarni Stok na następną akcję Drzewko za surowce.
18 marca przeprowadziliśmy kolejną edycję zbiórki odpadów "Torba za surowce". W zamian za przyniesione puszki, szklane opakowania i makulaturę uczestnicy otrzymali ekologiczne torby.
Międzynarodowy program Drzewa Zjednoczonej Europy realizuje dwa główne cele: edukację ekologiczną i promocję idei integracji europejskiej.
365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.