Choinki Nadziei

„Choinki Nadziei” w Bielsku-Białej

We czwartek 12 grudnia 2019 o godz. 11.00 obok Reksia na ul. 11 listopada Fundacja Ekologiczna ARKA  startuje z akcją „Choinki Nadziei” już po raz 15-sty.

W akcji będą nas wspierać uczniowie Szkoły Kopalińskiego, a choinka oraz występ zostanie przeprowadzony w Domu Pomocy Społecznej dla Osób Starszych na ul. Żywieckiej 15.

Na akcji tradycyjnie pojawią się choinki zasilane prądem wytworzonym przez pedałujących na rowerach.

Start akcji

Podczas akcji zostanie rozstawiona naturalna choinka, do której podłączone będą rowery wytwarzające prąd. Uczniowie z bielskiej Szkoły Kopaliński najpierw ozdobią świąteczne drzewka, a następnie rozświetlą je pedałując na specjalnych rowerach. Wytworzą w ten sposób prąd, który zasili energooszczędne oświetlenie choinkowe.

Nasza akcja łączy dwie tematyki: społeczną i ekologiczną. Zachęcamy do organizowania wydarzeń świątecznych w domach dziecka i domach opieki społecznej. Promujemy tzw. ekologiczne święta: zachęcamy do oszczędzania energii, ograniczenia odpadów, używania naturalnych choinek i nie marnowania jedzenia – mówi Wojciech Owczarz, pomysłodawca akcji i prezes Fundacji Ekologicznej ARKA.

Fundacja Ekologiczna ARKA razem z szkołami podstawowymi i organizacjami organizuje akcję od 2005.

Zbiórka surowców oraz atrakcyjne, warsztaty ekologiczne

Pluszaki ratują zwierzaki

12 czerwiec 2020
Przynieś nam swoje zabawki, pluszaki i pomóż nam ratować zwierzęta