22.09 kolejne Drzewko za surowce ... i nie tylko!!!

Fundacja Ekologiczna ARKA zaprasza: DRZEWKO ZA SUROWCE!!!

Na uczestników czeka 3000 sadzonek drzew, 1000 sadzonek kwiatów i wiele atrakcji ekologicznych.

Na naszej akcji pojawi się także MIECIA …

DRZEWKO ZA SUROWCE

22 września kwietnia na PSZOK-u ul. Straconki odbędzie się w godz. 10.00-15.00  kolejna zbiórka surowców wtórnych.

Tradycyjnie zachęcamy wszystkich do zbiórki surowców wtórnych, które 22.09 będzie można wymienić na sadzonki drzew lub kwiatów.  Każdy, kto przyniesie do PSZOK-  20 puszek lub 20 butelek (PET lub szklanych), a także 10 kg makulatury otrzyma od leśników sadzonkę drzewka. Podczas akcji  zbieramy także elektrośmieci.

Przynieść nam surowce, a otrzymasz sadzonkę drzewa  lub kwiatka (bratki).

Partnerem akcji jest Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Katowicach. W akcji biorą udział leśnicy z nadleśnictw: Bielsko, Ustroń, Węgierska Górka i Wisła

Zebrane surowce zostaną sprzedane, a  za środki kupione rowery dla dzieci z domów dziecka i świetlic środowiskowych w ramach naszej akcji rowerpomaga.pl

Na zaproszenie Zakładu Gospodarki Odpadami w naszym mieście pojawi się specjalna „śMIECIArka -  to mobilna strefa edukacji zaaranżowana w żółtej śmieciarce Mieci. Jest to narzędzie edukacyjne powstałe w ramach kampanii „Działaj z imPETem!”, którego premiera miała miejsce 29 sierpnia w Warszawie. We wnętrzu żółtej śmieciarki nie znajdują się odpady a  zaaranżowana wystawa, która pokazuje drogę butelki PET  od momentu, kiedy zostanie wyrzucona do żółtego kosza aż do stworzenia z niej nowych produktów. Odwiedzający mogą nie tylko zobaczyć ale i dotknąć produkty, które powstały w wyniku recyklingu butelek PET. Dodatkowo dla najmłodszych została zamontowana na górze śmieciarki zjeżdżalnia oraz przygotowane gry zręcznościowe sprawdzające wiedzę na temat segregacji odpadów. Przy wejściu do śmieciarki zawieszona jest zgniatarka i każdy chętny może zgnieść butelkę PET by następnie obserwować jej drogę do recyklingu już w śmieciarce.

Akcja „Drzewko za surowce” organizowana jest w ramach całorocznego programu edukacji ekologicznej  realizowanego z Miastem Bielsko-Biała oraz Zakładem Gospodarki Odpadami ZGO.

Przynieść nam surowce i odbierz ekologiczne, unikalne torby
W akcji Rower Pomaga przejechaliśmy już ponad 60 milionów kilometrów

Dajemy Rzeczom Drugie Życie

10 paźdzernik 2019
Znowu wspólnie z Zakładem Gospodarki Odpadami otwieramy nasz Zielony Kontener

ZIELONA RĘKA - już działamy!!!

10 paźdzernik 2019
Już prawie 50 tysięcy uczestników
Wiemy, iż już nie możecie się doczekać ...