19 maja Dzień Dobrych Uczynków

19 maja DZIEŃ DOBRYCH UCZYNKÓW

Weź udział w akcji Fundacji Ekologicznej ARKA po raz szesnasty.

Promujemy wirtualnie, działamy REALNIE

Dzień Dobrych Uczynków  jest to święto społecznych, bezinteresownych działań. Akcja skierowana jest, przede wszystkim, do młodzieży szkolnej oraz organizacji społecznych.

W ramach akcji zachęcamy do podejmowania różnych inicjatyw na rzecz ludzi, zwierząt i przyrody. Podczas tegorocznej akcji szczególnie zachęcamy młodzież szkolną do pomocy wybranej przez nich organizacji społecznej. Zachęcamy także organizacje do otwarcia się i poszukiwania sprzymierzeńców ich działań właśnie wśród młodzieży szkolnej. W tym znaczeniu nasza akcja promuje wzorcowe postawy obywatelskie i społeczne oraz wolontariat.

Na stronie internetowej Fundacji Ekologicznej ARKA fundacjaarka.pl  znajduje się lista proponowanych działań, jakie można podjąć w ramach akcji. Jednakże dowolność podejmowanych inicjatyw sprawia, że owa lista może zostać w każdej chwili poszerzona o nowe pomysły, nadsyłane przez zainteresowanych naszym świętem bezinteresowności. Także zachęcamy do przeczytania relacji z poprzednich naszych akcji, które mogą być dla Was inspiracją.

Przesyłajcie nam swoje dobre uczynki na FB lub mailem. Powstanie z nich wirtualna Księga Dobrych Uczynków.

Tak to już 15 lat temu zainicjowaliśmy Dzień Dobrych Uczynków. Czasami słyszę, iż w tym poważnym świecie zajmujemy się taką naiwną akcją.  Jeżeli w nim mają dominować skandale, rozboje, wyzysk i szalona konsumpcja, to faktycznie wolimy zajmować się naszymi dobrymi uczynkami.  Wolimy sadzić drzewa, pomagać  zwierzętom, walczyć z niska emisją, zbierać książki, które pomagają czy pluszaki. Głęboko wierzymy, iż każdy dobry uczynek ma znaczenie. – przekonuje Wojciech Owczarz, pomysłodawca Dnia Dobrych Uczynków

Informacje: Alicja Fober 501 620 883 Anna Sobanska 692 318 612 Krystian Biłek 501 636 849

fundacjaarka@fundacjaarka.pl, FundacjaArka.pl

Zbiórka surowców oraz atrakcyjne, warsztaty ekologiczne