10. Jubileuszowy Dzień Dobrych Uczynków!

Promoted

Wielokrotnie wykonując dobre uczynki, automatycznie liczymy na to, że one do nas wrócą i osiągniemy dzięki temu korzyść. Podkreślali to również słuchacze Czwórki, zapytani, jak często wykazują się altruzimem oraz bezinteresownością. Czy jednak nie zachodzi tym samym sprzeczność i takie podejście nie jest cyniczne? - Nie poszedłbym aż tak daleko. Oczywiście często jest tak, że robiąc różne pozytywne akcje, liczymy często na akcję zwrotną, ale to jednak jest głęboko zakorzenione w nas i w sercu, a nie motywowane tylko myśleniem o rewanżu - mówił na antenie Czwórki Wojciech Owczarz, prezes Fundacji Ekologicznej Arka.

19 maja ARKA rozdała w Warszawie pół tysiąca muffinek z niespodzianką.

Dzień Dobrych Uczynków ma już 10 lat. Wielu Polaków przyłącza się do tego święta, którego pomysłodawcą jest Wojciech Owczarz, założyciel Fundacji Ekologicznej ARKA z Bielska-Białej.  Pierwszy Dzień Dobrych Uczynków organizowany był społecznie. Znajomy grafik wymyślił plakat, zaprzyjaźniona drukarnia bezpłatnie go wydrukowała i energia dobrych uczynków ruszyła w Polskę.

W ciągu 10 lat Dobre Uczynki zaangażowały setki szkół, organizacji lokalnych, samorządów, media. Dzień Dobrych Uczynków to święto społecznych, bezinteresownych działań. Nadal organizowany jest tylko i wyłącznie społecznie. Szkoły i organizacje planują zbiórki zabawek, książek, upominków dla domów dziecka i pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, organizują dla nich występy i niespodzianki. Będzie sadzenie Drzew Dobrych Uczynków, sprzątania, zbiórki surowców wtórnych, pomoc schroniskom dla zwierząt.  Jedno ze zgłoszeń to: „powiemy swoim bliskim, że są dla nas ważni”.

Zrób piękny uczynek w środku maja - jednego z najpiękniejszych miesięcy w Polsce!

Mamy dla dzieci 10 rowerów, ale musimy przejechać ponad 0,5 mln kilometrów. Pomożecie?

Konkurs ŁAPMY WODĘ

24 lipiec 2020
Do wygrania 30 beczek na wodę
Z ważnym programem odwiedzimy około 10 miast