Licytacja 15 unikalnych, ekologicznych krzeseł

To juz po raz 4 w Galerii Sfera będziemy licytowali unikalne, upcyklingowe krzesła wykonane przez uczniów bielskiego Plastyka na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Licytacja 11 stycznia o godz. 15.00 w Galerii Sfera. Więcej szczegółow juz wkrótce.

IV edycja akcji „Krzesła dla WOŚP”

Galeria SFERA, Zespół Szkół Plastycznych oraz Fundacja Ekologiczna ARKA zapraszają na czwartą  edycję akcji „Krzesła dla WOŚP”.

Tym razem tematem przewodnim są dekoracyjne motywy geometryczne i roślinne.

Realizacja projektu: klasa 4 POSPP  z bielskiego Plastyka..

.

Na prezentację krzeseł i spotkanie z ich twórcami zapraszamy do Galerii SFERA  w środę 8 stycznia o godzinie 11.30

Galeria SFERA wymieniając krzesła w swoim obiekcie postanowiła włączyć się w nurt tzw. upcyklingu. Do projektu zaproszony został Zespół Szkół Plastycznych, który w latach 2017-2019 wykonał kilkadziesiąt pięknych krzeseł.

W tym roku bielski Plastyk przygotował 15 upcyklingowych krzeseł oraz – nowość -  15 unikalnych koszulek i ekologicznych toreb!!!

Prace prowadzone były okiem nauczycieli: Agaty Ruman, Joanny Chudy i Piotra Kwaśnego.

Akcja wpisuje się w całoroczny program aktywnej edukacji ekologicznej pt. „ZIELONA RĘKA”, do którego już zgłosiło się ponad 300 tysięcy uczestników z całej Polski. Głównym przesłaniem programu jest inicjowanie powszechnych, prostych działań proekologicznych i budowanie ruchu, który będzie wspierał różnorodne działania edukacyjne i adaptacyjne w zakresie zmian klimatycznych. Kryzys klimatyczny stawia przed nami niespotykane wyzwania. Każdy musi włączyć się w zmiany!

W nowym podejściu do segregacji odpadów bardzo ważne jest ograniczanie ich wytwarzania czy „dawanie drugiego życia” naszym odpadom, czyli tzw. upcykling.

Jest także pierwszym wydarzeniem w ramach 15-lecia Fundacji ekologicznej ARKA.

„ TAK to już 15 lat działań naszej fundacji. Chcemy je „obchodzić” pracowicie organizując szereg akcji  i wydarzeń ekologicznych, w szczególności w Bielsku-Białej– wyjaśnia Wojciech Owczarz, prezes ARKI – a akcja Krzesła dla WOŚP jest świetnym tego przykładem. Z niepotrzebnych krzeseł, które miały być wyrzucone, dzięki pomysłowości i ogromnej pracy nauczycieli i uczniów bielskiego Plastyka, tworzymy unikalne, upcyklingowe przedmioty. I jeszcze mamy ważny cel społeczny, czyli wsparcie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Łączymy ekologię ze sztuką i działaniami charytatywnymi, a w Arce bardzo lubimy takie połączenia”.

ROWER POMAGA 2020

10 marzec 2020
Wystartowała VI edycja naszej akcji rowerowej
29 lutego kolejny kiermasz w Galerii Sfera
Dzięki waszemu wsparciu mamy 5 300 zł dla Fundacji Mysikrólik!!!

ZIELONA RĘKA

11 luty 2020