100 000 ulotek "Nie trujcie"

**Zachęcamy szkoły, organizacje i osoby do pomocy w dystrybucji bezpłatnych ulotek poświęconych problemowi spalania śmieci w piecach domowych.**

Prosimy o przysłanie pocztowego adresu oraz informacji ile ulotek wam wysłać. Prosimy o przesyłanie krótki relacji z tego, co udało wam się przeprowadzić. Ulotki wydaliśmy dzięki dotacji Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach oraz Gminy Bielsko-Biała.

### Relacja z rozdawania ulotek
W poniedziałek 23 kwietnia kontynuowaliśmy obchody Dnia Ziemi. Na długiej przerwie rozdawaliśmy ulotki \"Kochasz swoje dzieci - nie pal śmieci\" dotyczące szkodliwości spalania śmieci w piecach domowych. Otrzymaliśmy od Fundacji Arka 450 ulotek. Aż 300 z nich rozdaliśmy uczniom i pracownikom naszej szkoły. Prosiliśmy, by ulotki te trafiły również do rodzin naszych kolegów i koleżanek. Po lekcjach wyszliśmy w teren i rozdawaliśmy ulotki mieszkańcom Rudzińca. Sporo osób wyraziło zainteresowanie naszą akcją, a panie w sklepie zgodziły się, żebyśmy zostawili trochę naszych materiałów na ladzie.
Od mieszkańców dowiedzieliśmy się, że nie spalają śmieci w domach, tylko segregują je do worków, które raz w miesiącu zbiera Zakład Budżetowy Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Rudzińcu. Bardzo nas te wypowiedzi podbudowały. Podczas naszej wędrówki zbieraliśmy śmieci, czyli włączyliśmy się również do akcji Fundacji Arka, \"Śmieciobranie\", której sens polega na tym, żeby zbierać śmieci przy każdej okazji, nawet podczas spaceru czy drogi do szkoły. Kilkanaście ulotek, które nam zostały, zabraliśmy do naszych miejscowości i rozdaliśmy naszym znajomym. Byliśmy bardzo zadowoleni. Uważamy, że takich uświadamiających akcji powinno być więcej.

\"Zobacz naszą stronę >>\":[http://www.przyrodnicy.gim-rudz.info/]

ROWER POMAGA 2020

10 marzec 2020
Wystartowała VI edycja naszej akcji rowerowej
29 lutego kolejny kiermasz w Galerii Sfera

ZIELONA RĘKA

11 luty 2020
Już ponad 500 tysięcy uczestników
Dzięki waszemu wsparciu mamy 5 300 zł dla Fundacji Mysikrólik!!!