Jubileusz Fundacji Ekologicznej ARKA (2005-2015)

Fundacja Ekologiczna ARKA w 2015 roku obchodzi jubileusz 10-lecia. To zobowiązuje! Dziesięć lat pracy pokażemy i rozwiniemy w 10 akcjach, które zaproponujemy placówkom oświatowym w województwie śląskim, wspólnie z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Akcje: „Elektrośmieci dla dzieci”, "Rower pomaga”, „Drzewo Szczęścia”, a także „Dzień Dobrych Uczynków”;  „Dzień Czystego Powietrza”  oraz „Choinki Nadziei” nawiązują do znanych w całej Polsce działań i tematów podejmowanych przez ARKĘ od początku jej istnienia. Bo konsekwentnie namawiamy i uczymy segregacji oraz zmniejszania ilości odpadów;  stylu życia, który sprzyja ochronie środowiska naturalnego (szczególnie czystego powietrza); działań, do których nawołuje cały świat – jak sadzenie drzew, o których pielęgnację warto troszczyć się zwłaszcza w miastach. Zawsze staramy się łączyć ekologię z potrzebami społecznymi, dlatego i tym razem pieniądze ze zbiórki elektrośmieci przeznaczymy na dożywianie ubogich dzieci. Przejechane dystanse na rowerach zostaną wynagrodzone w formie rowerów, które przekażemy do Domów Dziecka; a Drzewa Szczęścia będą podkreślać doniosłość narodzin dzieci, których tak potrzeba w starzejącej się demograficznie Polsce.

Akcje „My siejemy”, „Kompostownik – cud życia”, „Ekologia i zdrowie” oraz „Uśmiech dla Ziemi” są zachętą do tego, by jak najczęściej być, jak najbliżej przyrody. A mamy na wyciągnięcie ręki! W domowych ogrodach, szkolnych ogródkach, na wycieczkach i spacerach. Można samodzielnie uprawiać warzywa, owoce i kwiaty, kompostować odpady, przechadzać się po parku, wdychać świeże powietrze – świadomie doceniając możliwości jakie mamy lub bezmyślnie. Popatrzmy na to, co jemy. Im bardziej jedzenie jest przetworzone, tym bardziej dla nas niezdrowe. Zobaczmy, co wyrzucamy. Ile surowców można odzyskać z odpadów! A najprostszy i najtańszy recykling to przecież własny kompostownik! Zachęcamy do współistnienia z przyrodą i z ludźmi!

365 reklamowek smieci
Mobilne Centrum Edukacji Ekologicznej
Nfos
Dofinansowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Ekologiczna Arka.